×


  Pregled medija -- Data și ora publicării: 04.02.2014 23:24:50

  EKIP-ISTRAŽIVANJE-TELEKOMUNIKACIJE / EKIP-ovo istraživanje telekomunikacijskih usluga a području Crne Gore u 2013. godini  Podgorica, Crna Gora (MEDIA EXPRES ADRIA) / 4. 2. 2014. EKIP, crnogorska Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, objavila je rezultate istraživanja provedenog u suradnji s agencijom za ispitivanje javnog mnijenja Damar. Ciljevi istraživanja pod nazivom Upotreba ICT u Crnoj Gori bili su upotreba i stupanj zadovoljstva uslugama fiksne i mobilne telefonije, provajdera TV programa i Interneta te informiranost o Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, zaštiti prava i ineresa korisnika i univerzalnom telefonskom imeniku. Rezultati su uspoređivani s onima koje je isto istraživanje dobilo 2011. godine.

  Istraživanje fiksne telefonije nije pokazalo značajan pomak, tako Crnogorski Telekom koristi 96,5 % ispitanika, i 90 % građana zadovoljno je pruženom uslugom. Što se tiče mobilne telefonije, usluge Telenora koristi 52,2 % ispitanika, T-mobile 51,3 %, a usluge M-tela 35,6 % ispitanika. 36,1 & ispitanika ne prati televizijski program preko provajdera, a od onih koji to čine najveći postotak, 36,1 % koristi usluge Extra TV-a, a slijedi ga TotalTV Montenegro sa 34 % i njihovi su klijenti najzadovoljniji ponudom programa. Oko 2/3 ispitanika ima mogućnost korištenja Interneta u svojim domovima, a 89,7 % ispitanika je zadovoljno kvalitetom internet servisa, ipak, 74,9 % ispitanika smatra da bi bilo korisno da se poveća konkurencija na tržištu internet provajdera. Najveći postotak ispitanika nikad nije čulo za Agenciju, također najveći postotak nije upoznat sa zaštitom interesa i korisničkim pravima.

  Agencija za telekomunikacije je osnovana Odlukom Vlade Republike Crne Gore od 8. ožujka 2001. godine kao nezavisno regulatorno tijelo, a nakon usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama, u kolovozu 2008. godine, Agencija je, shodno odredbama ovog Zakona, nastavila rad kao Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Agencija je odgovorna Vladi Republike Crne Gore kojoj podnosi izvješća.

  (MEDIA EXPRES ADRIA)