×


  Zakonodavstvo -- Data și ora publicării: 23.01.2014 13:29:06

  Zakon o elektronskim medijima mora na doradu  Krajem listopada u Beogradu je održana javna rasprava o nacrtu Zakona o elektronskim medijima na kojoj su sudjelovali predstavnici vlasti, televizijskih kuća i operatera, a najvažnije odredbe Zakona tiču se nepredviđenog postojanja medija u državnom vlasništvu (uz izuzetak javnih medijskih servisa) i ograničenja vlasništva (političke stranke i tvrtke s nejasnom vlasničkom strukturom ne mogu biti vlasnici).
  Predstavnica Ministarstva kulture i informisanja u sektoru za medije, Snežana Pečenić, najavila je transformaciju Republičke radiodifuzne agencije u Regulatorno telo za elektronske medije čije će članove birati Skupština Srbije, zastupnici u pokrajinskom parlamentu i nevladine organizacije. Kritike na ovu odluku odnosile su se na povećanje troškova, nejasnu definiciju uređivačke politike i ukidanje prava pokrajina na formiranje vlastitih medijskih politika.
  Spomenuto će tijelo dozvole za emitiranje izdavati na osam godina, s pravom ukidanja ako se utvrde neregularnosti, dok je u Zakonu poseban naglasak stavljen na medijski pluralizam i mjere njegove zaštite, što će također biti u djelokrugu ovog tijela.
  Može se pretpostaviti da je ova rasprava potaknuta zadnjim izvještajem Europske komisije u kojem je izražena zabrinutost za stanje medija i slobode izražavanja u Srbiji te se vlast poziva na ubrzano djelovanje i rješavanje ovog problema. Naime, prema donesenom Akcionom planu za primenu medijske strategije, Zakon je trebao biti usvojen još u ožujku 2013. godine. Ocjena je sudionika da je on nejasan, neusklađen s europskim regulativama, a u nekim segmentima i proturječan te s pojedinim odredbama koje nisu u skladu s Ustavom.

  Izvor: beta.co.rs
  Photo: mondo.rs