×


  Nevladine organizacije -- Data și ora publicării: 23.01.2014 13:20:44

  Istraživanje "European Communication Monitor“: Hrvatska još nije spremna za međunarodno natjecanje  Profesor Ansgar Zerfass i njegov tim stručnjaka zaključio je kako kompanije bez razrađene strategije međunarodnog komuniciranja riskiraju uspjeh svog poslovanja te kako će jedan od najvažnijih izazova u naredne tri godine biti međunarodna komunikacija, objavljeno je krajem lipnja u „Godišnjoj anketi o budućim trendovima u komunikacijskom menadžmentu“.
  S tvrdnjama prof. Zerfassa slažu se 75,9% hrvatskih stručnjaka, iako ih tek 46,6% vjeruje kako kompanije za koje rade imaju kvalitetne strukture i strategije za komuniciranje na međunarodnoj razini. Unatoč tome 73% ispitanika vjeruje kako su društvene online zajednice bitan segment kompanijske komunikacije, a kao novi trend nameće se uporaba mobilnih medija (Duhé, 2012; Zerfass & Pleil, 2012; i drugi).
  Hrvatska je tako, kada su u pitanju novi i društveni mediji, uz bok Sloveniji i Srbiji te zauzima neutralan položaj kada je u pitanju percepcija njihove organizacije putem novih medija i društvenih mreža. Važno je napomenuti kako komunikacija postaje sve važnija unatoč tome što se pozicija komunikacijskih stručnjaka nije popravila, a budžeti se smanjuju, stoji u izvješću.
  Rezultati su to najopsežnijeg europskog istraživanja na području komunikacija "European Communication Monitor“, kojeg su sedmu godinu za redom proveli EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association) i EACD (European Association of Communication Directors), a obuhvatilo je 2 700 komunikacijskih stručnjaka iz 43 zemlje.