×


  Zakonodavstvo -- Data și ora publicării: 23.01.2014 13:17:47

  Neuspjelo osnivanje komisije za istragu privatizacije PTK-a  Nakon što polovicom listopada u kosovskom parlamentu nije uspjelo glasanje o spornom pitanju privatizacije PTK-a, kosovskog telekoma i pošte, odgođeno je osnivanje komisije koja bi trebala istražiti navodne nepravilnosti.
  Naime, odluka o privatizaciji PTK-a donesena je u listopadu 2008. godine, a na ljeto 2010. godine odlučeno je da će se inozemnom ulagaču prodati samo 75% udjela u tvrtki. Nakon toga, nekoliko je puta odgođena odluka o kupcu te se u travnju ove godine Vlada naposljetku odlučila za njemačku tvrtku AXOS Capital u konzorciju s drugim ulagačima iz Europe i SAD-a te cijenu od 270 milijuna eura.
  Stručnjaci i opozicija Vladu su prozivali zbog nepravilnosti koje su se, smatraju, dogodile u procesu privatizacije. Opozicija zahtijeva formiranje istražnog povjerenstva koje će ocijeniti je li bilo kršenja zakona u procesu privatizacije, a na sjednici parlamenta na kojoj se glasalo o ovom prijedlogu nije bilo dovoljno zastupnika koji bi osigurali donošenje odluke.
  Opozicija na čelu s Ismetom Beqirijem nije skupila dovoljno zastupnika i tvrdi kako Vlada ne može spriječiti formiranje takva povjerenstva. Smatraju da vlast skriva istinu oko postupka privatizacije te da neće dopustiti nastavak rada parlamenta prije no što se provede glasanje o ovom prijedlogu.
  Za valjanost odluke Demokratskoj ligi Kosova (LDK) potrebna je potpora 61 zastupnika u parlamentu, a trenutačno ovaj prijedlog podupire samo 40 zastupnika.


  Izvor: balkaninsight.com
  Photo: kryeministri-ks.net