×


  Televizija -- Data și ora publicării: 10.09.2023 01:10:11

  LIFFE FESTIVAL / LIFFE počinje 14. septembra projekcijom filma “Indigo kristal”  LESKOVAC (MEDIA EXPRES) / 6. septembar 2023. / Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) počinje 14. septembra projekcijom filma Indigo kristal a završava se pet dan a kasnije, 19. septembra, filmom „Sigurno mesto“, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

  .“Očekuje nas bogat i filmski, serijski i prateći program, a već od danas smo krenili sa prodajom karata za filmove”, rekla je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

  Ona je navela da je od ove godine uvedena i nova nagrada za “divlji film”.

  Sanja je dodala da još uvek ne može da otkrije koja će zvučna glumačka imena biti na ovogodišnjem festivalu ali da su “u pregovorima sa mnogima”.

  “Pogramski smo se proširili i ove godine imamo četiri kategorije; Takmičarski program, Divlji film, Serije i Studentski film (gde imamo tri nagrade za studente)”.”, rekao je Dragan Jović, urednik filmskog programa i inicijator osnivanja festivala .

  ”Ove godine u konkurenciji imamo 16 filmova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Film kojim ćemo otvoriti festival je Indigo kristal, a zatvorićemo filmom “Sigurno mesto”. Novina od ove godine su i serije, za koje reditelji glasaju preko platforme”, rekao je Jović.

  Najavljeno je da će u muzičkom programu u kafeu Promenada prve vešeri, kada će biti otvaranej festivala, nastupiti glumica Mina Lazarević.

  Jović je rekao da će u glavnom takmičarskom programu biti osam filmova i da će tročlani žiri dodeliti tri nagrade koje nose ime Živojina Žike Pavlovića.

  Nagradu Dušana Makavejeva dobiće film prikazan u kategoriji Divlji film.

  U ovoj kategoriji će biti prikazano osam filmova, sedam srpskih.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)