×


  Televizija -- Data și ora publicării: 22.08.2023 01:14:40

  Film-PORED-TEBE / Beogradska premijera filma Stevana Filipovića Pored tebe uskoro u bioskopima  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 13. avgust 2023. / Beogradska premijera filma Pored tebe / Next to you u režiji Stevana Filipovića, biće održana 6. septembra u mts Dvorani (Dom sindikata), a 7. septembra počinje regionalna filmska distribucija.

  Provbitna premijera filma održana je 18. jula na 70. Filmskom festivalu u Puli, u Greater Adria selekciji, gde je film dočekala puna sala i ovacije publike, kao i dobre kritike, a isto je bilo i na Omladinskom festivalu u Sarajevu.

  U ovoj triler/drami glavne uloge tumače: Mina Nikolić, Miriam Margolyes (transkribuje se Miriam Margolis), Branislav Trifunović, Darko Ivić, Goran Jevtić, Nikola Rakočević, Isidora Simijonović, Nikola Glišić, Milica Majkić, Andrej Pipović, Svetlana Bojković, Miloš Petrović Trojpec…

  – Da bi rešila misteriju nestanka druga iz razreda, mlada tabloidna novinarka Ksenija (Mina Nikolić) će morati da uđe u mutan svet kriminala, estrade i politike. Inspektor Vuk (Branislav Trifunović), njene dojučerašnje drugare iz razreda, i nju samu, vidi kao osumnjičene. Korona je u jeku, a njena baka Vera, jedina porodica koju ima, bori se za život. Ksenija mora da bira, baka ili istina za kojom traga – ukazano je povodom radnje ovog ostvarenja.

  O filmu je rečeno da je Pored tebe nastavak filmova Hypnopolisa i reditelja Stevana Filipovića Pored mene (2015) i Šišanje (2010), ali i drugi deo trilogije započete pričom o razredu koji je proveo jednu noć zaključan u školi, bez interneta i mobilnih telefona.

  – Film se dešava u vreme pandemije Korona virusa, kad smo svi osetili kako izgleda biti zaključan i odsečen od sveta, a, paradoksalno, internet je mnogima od nas bio jedini prozor u taj svet. Likove iz prvog dela zatičemo pet godina starije. Neki su ostali isti, neki već imaju porodice, neki su se, kao kameleoni, transformisali do neprepoznatljivosti. Protagonistkinja filma, Ksenija (Mina Nikolić), će morati da skine sve te maske, i pokuša da sazna identitet ubice druga iz razreda, koji joj je bio izvor informacija za tabloid u kom radi. Kako dublje ulazi u istragu, stvari postaju komplikovanije, a ona postaje meta – istaknuto je povodom radnje.

  Film je još u produkciji izazvao pažnju svetske štampe, zbog uloge baka Vere, koju tumači britanska glumica i dobitnica BAFTA nagrade Miriam Margolis (Hari Poter, Doba nevinosti, Crna guja…).

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)