×


  Televizija -- Data și ora publicării: 07.08.2023 12:05:42

  FILM-ČUVAR-FORMULE / Svetska premijera filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 2. avgust 2023. / Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“će biti premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu (Švajcarska), i to u okviru prestižnog programa Piaca Grande.

  Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjelogrlića bili su presudni da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti „Čuvare formule“, čime ovaj film postaje prvi sa prostora Balkana koji će svoju svetsku premijeru imati u okviru programa Piaca Grande.

  Odmah nakon svetske premijere u Lokarnu, film će biti prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala. Ova dva renomirana festivala samo su početak filmskog života „Čuvara formule“ uoči velike premijere u Beogradu koja je planirana u novembru ove godine.

  Istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

  U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

  U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

  Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjelogrlićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

  Specijalno za film, kreativnu muzičku sinergiju ujedinili su Konstrakta i Magnifico koji zajednički potpisuju pesmu „Put“. Ova numera posebno je rađena za potrebe filma, i publika će premijerno moći da je čuje na festivalima u Lokarnu i Sarajevu.

  Iza ovog originalnog filmskog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)