×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 01.08.2023 19:49:18

  TELEKOM-HRVATSKA / Hrvatski telekom u prvih šest meseci ostvario prihod od 492 milijuna evra  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 27. jul 2023. / U prvih pola godine Hrvatski telekom ostvario je prihod od 492 miliona evra što je 6,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Operater je objavio da je paralelno povećao operativnu dobit EBITDA AL za 4,4 posto na 175 miliona evra.

  U izveštaju Zagrebačkoj berzi navodi se i da je porastao EBIT za 28,7 posto na 67 miliona evra.

  Kostas Nebis, predsednik Uprave HT-a kaže da je zadovoljan polugodišnjim rezultatima, kako u segmentu privatnih tako i poslovnih korisnika.

  - Imali smo i dobar rast prihoda i operativne dobiti čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje - kaže Nebis.

  Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 miliona evra i skočile su za 126,4 posto u odnosu na ranije. Nebis ističe da su to najveća ulaganja na tržištu i odražavaju HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

  HT je tokom prvih šest meseci 2023. godine nastavio da širi svoju vodeću optičku mrežu po modelu FTTH. Povećao je njenu dostupnost za 19 posto. Cilj im je više od milion domaćinstava pokrivenih s optikom u urbanim i ruralnim područjima.

  Uprava HT najavila je da očekuje minimalnu dividendu od 0,80 evra po deonici za 2023. godinu.

  U prvoj polovici godine HT je na berzi otkupio dodatnih 216.286 deonica za 5,4 miliona evra i nastavlja program otkupa deonica.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)