×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 20.07.2023 00:28:23

  TELEKOM-SRBIJA-GLOBATEL / Globaltel i zvanično u vlasništvu Telekoma Srbije  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 18. jul 2023. / Globaltel je i zvanično u stoprocentnom vlasništvu Telekoma Srbije, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

  aPreduzeće registrovano za bežične telekomunikacije Globaltel, koje je do nedavno bilo u vlasništvu Pink media grupe Željka Mitrovića (55 odsto) i firme Procescom doo (45 odsto), sada je u vlasništvu državnog Telekoma.
  Novi direktor Globaltela je Jovan Bogdanović, a promena rukovodećeg kadra i vlasništva u APR je registrovana 13. jula. Iznos novčanog i nenovčanog osnivačkog kapitala nije promenjen.

  Koliko novca je Telekom Srbija dao za kupovinu Globaltela nije obelodanjeno. Poznato je samo da je nedavno generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, potvrđujući nameru kupovine Globaltela, rekao da je cena „poslovna tajna, ali da nije tačno da se radi o 17 miliona evra„.

  Na pitanje zašto Telekom kupuje Globatel, Lučić je tada odgovorio da je strategija Telekoma „ukrupnjavanje tržišta i preuzimanje konkurencije na tržištu“.

  Podsetimo, Pink medija grupa Željka Mitrovića vlasnik je 55 odsto Globaltela, dok 45 odsto kompanije drži Procescom d.o.o, u kojem Sava Terzić ima 30 odsto vlasništva. Većinski vlasnik Procescoma je Vojislav Krstić (51 odsto), a udeo u vlasništvu ima i Ivan Bukelić (19 odsto). Inače, Sava Terzić je u Kentkartu direktni vlasnik 24 odsto, a posredno preko Procescoma 21 odsto, dok većinski paket od 55 odsto drži turska kompanija Kentkart global elektronik anonim sirketi.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)