×


  Televizija -- Data și ora publicării: 23.05.2023 19:40:18

  FILM-GRU-TU-JE / Održana premijera filma "Gru tu je"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 16. maj 2023. / Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Gru tu je" o tragično preminulom muzičaru Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) zatvorila je 16. izdanje festivala Beldoks u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

  Tandem autora filma o Gruu je nakon projekcije otkrio publici da su snimili više od 10 sati razgovora sa čak 55 sagovornika koji se u ovom filmu smenjuju kao na dinamičnoj pokretnoj traci.

  Bojan Vinulović dolazi iz sfere sportskog novinarstva, a Rene Miškolci iz sveta režiranja muzičkih spotova, tako da su udružili snage i sinergiju u realizaciji ovog filma koji su planirali za vreme pandemije korona virusa (2020), kada su imali najviše vremena da na miru sede u kući.

  "Mada film nije samo o Gruu, iako je on tu glavni, pričamo o njemu i o ljudima u tim mračnim vremenima devedesetih godina. Gru je imao taj večni osmeh, divnu porodicu, sjajnu muziku koju je ostavio za sobom. Mnogo nam je zato što se sudbina tako poigrala da nas tragično napusti pre vremena", emotivno su istakli reditelji, i podsetili da bi Gru sada napunio 50 godina.

  Tandem reditelja je koristio neobjavljene arhivske VHS snimke, kao i ekskluzivne intervjue i svedočenja Gruovih prijatelja i saradnika - uglavnom poznatih muzičara, sportista, ali i glumaca.

  Film koji podseća na dinamičan muzičkih spot od sat i po, jeste pravi autentični dokumentarni omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture bivše Jugoslavije, priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture.

  Mnogi važni sagovornici su prisutni u filmu - menadžer Saša Dragić, Đ Munja, Juice, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina Vukomanović, Igor Lazić Niggor, Bane Lalić MVP, Edin Škorić, Vudu Popaj, Lejla 2 Hot, Ila, Marko Janković - 187, Tijana Dapčević, Marko Louis, sportski i košarkaški ugao dali su Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturološki - Galeb Nikačević, glumački - Sergej Trifunović i Viktor Savić, i muzički kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz sveta ekstremnih sportova.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)