×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 30.04.2023 18:01:49

  HRVATSKI-TELEKOM / Hrvatski telekom će isplatiti dividendu od 1,10 evra po deonici  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 24. april 2023. / Iznos od 1,10 evra po deonici predstavlja odnos isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto, što je rast od 3,6 posto u poređenju s prošlom godinom

  Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma su 23. martu 2023. predložili Glavnoj skupštini Društva da se deo neto dobiti iz 2022. u iznosu od 86.631.479,00 evra raspodeli za isplatu dividende deoničarima u iznosu od 1,10 evra po deonici.

  Što se tiče rezultata u prvom tromesečju, Hrvatski Telekom je ostvario dobre rezultate u svim prihodovnim kategorijama i zabieležio rast prihoda za 6,3 posto.

  Rast prilagođene EBITDA nakon najmova iznosio je 1,0 posto u odnosu na prošlu godinu, a rezultat je dobrih poslovnih rezultata i dalje transformacije operativnog modela poslovanja, koji su amortizovali inflacijske pritiske, a koji su u prvom redu bili posledica rasta cena energenata.

  Neto dobit rasla je za 16,7 posto, najpre zbog manje amortizacije, pozitivnog neto finansijskog rezultata i bolje EBITDA-e. Ulaganja su bila nešto manja, ali ostala su na visokom nivou i ukupno su iznosila 45,6 miliona evra (-3,5% u odnosu na prošlu godinu).

  Hrvatski Telekom fokusiran je na izgradnju sopstvene optičke infrastrukture širom Hrvatske, a pokrivenost FTTH-om (fiber-to-the-home) dodatno su povećali za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu. U saopštenju HT ističe se kako je “optička gigabitna infrastruktura Hrvatskog Telekoma već sada višestruko veća u odnosu na najbližeg konkurenta”.

  U segmentu mobilnih telekomunikacija Hrvatski Telekom usresređen je na razvoj 5G mreže i pripremu kapaciteta za letnju sezonu. Krajem prvog tromesečja 51,5 posto stanovništava pokriveno je 5G mrežom, koja je prisutna u 108 gradova i opština.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)