×


  Televizija -- Data și ora publicării: 26.04.2023 12:18:27

  FILM-VAMPIR / Film „Vampir“ Branka Tomovića nagrađen na festivalu u Nemačkoj  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 23. april 2023. / Dugometražno igrano art-horor ostvarenje „Vampir“ u režiji Branka Tomovića nagrađen i u Nemačkoj na 46. Grenzland Filmtage International Film Festival-u; film je tamo dobio Indie-Award (festivalsko odličje za postignuće u sferi nezavisnog filmskog stvaralaštva), a pomenuti festival je i u ovom izdanju imao kinematografiju Nemačke i Centralne i Istočne Evrope.

  Radnja filma počinje u Londonu odakle, nakon što je prisustvovao zločinu, Arnaut (glumi ga Branko Tomović) želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) koja ga vodi na mračnu stranu i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić. Tasić igra sveštenika, koji se u čudnom i pod velom tajni obavijenom selu jedini nalazi na strani dobra, dok je Gorica Regodić tumači lik Vesne, otresite meštanku udaljenog mesta u Srbiji.

  „Ovaj film je inspirisan istinitim pričama o pojavljivanju vampira u Srbiji u 18. veku. To su priče o poreklu vampira, jer iako je film savremena priča, on se bazira na mitovima, sujeverju i elementima folk kulture.“, kaže Tomović o svom rediteljskom prvencu.

  Film je nastao u srpsko-britansko-nemačkoj koprodukciji, a svetsku premijeru je doživeo na 54. izdanju Filmskog festivala u Siđesu, u Španiji, jednom od najreferentnijih festivala fantastičnih i horor ostvarenja na svetu. Branko Tomović, srpski glumac rođen u Nemačkoj, filmom „Vampir“ debitovao kao reditelj i scenarista. Tomović je diplomirao glumu na prestižnom „Li Strazberg Institutu za pozorište i film“ u Njujorku, oiše portal Filmski centar Srbije.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)