×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 29.03.2023 22:05:43

  TELEKOM-CRNA-GORA / Telekom i zvanično ima najbržu i najveću mobilnu mrežu u Crnoj Gori  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 28. mart 2023. / Osim što su 2022. godinu završili kao najveća mobilna mreža u Crnoj Gori, Crnogorski Telekom je imao i zvanično najbržu mobilnu mrežu u zemlji, prema zvaničnom izveštaju Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).

  Prosečna brzina preuzimanja podataka u mobilnoj mreži Telekoma u gradovima iznosi 57,3 Mbps, što je gotovo 10% brže od drugorangiranog operatora, dok je prosečna brzina za slanje podataka u gradskim sredinama 35,1 Mbps, odnosno za trećinu brže od drugorangiranog. Srednja brzina mreže Telekoma na nivou Crne Gore iznosi 51,2 Mbps kada je reč o preuzimanju podataka, i 31,9 Mbps za njihovo slanje.

  Osim toga, Crnogorski Telekom je na kraju 2022. godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, prema zvaničnim merenjima Agencije za elektronske komunikacije (EKIP). 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76% stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom Telekom pokrio gotovo cjelokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97% građana.

  Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodelu radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz – važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže – na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, Telekom je zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

  Ovi rezultati ishod su niza dobrih strateških odluka i ulaganja u razvoj mobilne mreže, koji za cilj imaju da našim korisnicima pružimo najkvalitetnije usluge i servise u zemlji, poručuju iz kompanije.

  „Da korisnici prepoznaju kvalitet mobilne mreže Telekoma govori podatak da je u prethodnoj godini Telekom još jendom zabilježio najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori. Istovremeno, Telekom ima najveći broj postpejd korisnika i korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste dovoljno govore o pouzdanosti i kvalitetu mobilne mreže Telekoma“, kazao je Jovan Ćetković, direktor Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)