×


  Televizija -- Data și ora publicării: 27.03.2023 15:13:00

  MARTOVSKI-FESTVAL / Hrvatski naslovi na 70. Martovskom festivalu u Beogradu  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 26. mart 2023. / U sklopu Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala, prikazaće se četiri hrvatska naslova. Festival se održava od 28. marta do 2. aprila. Predsjednik žirija ovogodišnjeg izdanja festivala je doajen hrvatskog animiranog filma, Joško Marušić.

  U takmičarskom delu dokumentarnih filmova koji traju više od 50 minuta uvršten je film Muzej revolucije Srđana Keče. Film je svetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Nakon toga, prikazivan je po festivalima širom sveta (Italija, Austrija, Makedonija, Češka, Francuska, Kanada, Meksiko i mnogim drugima) te je osvajio Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za najbolji dokumentarni film.

  Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar).

  Međunarodna selekcija Martovskog festivala nudi kratkometražne naslove iz celoga sveta, među kojima su i tri iz Hrvatske: Dok smo bili tu Sunčice Fradelić, Snjeguljica Lane Barić i Sprovod Šimuna Šituma.

  Dok smo bili tu filmska je meditacija o neminovnim promenama koja se publici premijerno predstavila u međunarodnoj konkurenciji festivala u Oberhausenu prošle godine. Nakon toga, film je obišao mnoge festivale u regiji, a u Beogradu je i nagrađen na festivalu Alternative Film/Video. Film je nastao u produkciji Kino kluba Split.

  Snjeguljica je kratkometražni igrani redateljski prvenac scenaristkinje i glumice Lane Barić koji je svoju svetsku premijeru imao početkom 2022. godine u takmičarskom programu 33. izdanja Filmskog festivala u Trstu. Od tada, film je prikazan na preko 40 festivala širom sveta (Italija, Francuska, Švedska, Njemačka, Turska, Urugvaj, Meksiko, Argentina, SAD...) kao i nagrađivan na nekima od njih (Hrvatska, Srbija, Italija, Turska, Bolivija). Snjeguljica je nastala u produkciji Zagreb Filma, producent je Vinko Brešan, a izvršna producentica Julia Martinović.

  Kratkometražni igrani film Šimuna Šituma Sprovod na Martovskom festivalu imaće svoju međunarodnu premijeru. Film je publici prvi put predstavljen na Festivalu mediteranskog filma Split 2022. godine, gde je odmah i osvojio nagradu za najbolji scenarij i nagradu publike. Nakon toga je usledila projekcija na Tabor Film Festivalu, na kom je proglašen najboljim hrvatskim naslovom. Sprovod je realizovan u produkciji kuće Eclectica, a producentkinja je Rea Rajčić.

  Martovski festival, koji se ove godine u Domu omladine Beograda održava od 28. marta do 2. aprila, jedan je od najstarijih filmskih festivala u Europi, a i ove godine tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. U međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. Osim filmskog programa, festival nudi brojne stručne programe, tribine za profesionalce i studente, masterclassove, promocije knjiga i mnogo drugih aktivnosti.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)