×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 28.02.2023 22:28:43

  HRVATSKI-TELEKOM / Hrvatski Telekom 2022. zaključio rastom prihoda od 2,2 posto  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 25. februar 2022. / U 2022. godini organski prihodi Hrvatskog Telekoma povećani su za 2,2 posto zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori. Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovini godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8 posto u 2022., objavili su iz HrvatskogTelekoma.

  Organska neto dobit veća je za 10,5 posto, prvenstveno kao rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najviši nivo dostigli u prvoj polovini 2021. godine.

  "Usprkos izazovnom ekonomskom okruženju, organska ulaganja ostala su na istom nivou kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 miliona evra) i predstavljala su daleko najveća ulaganja na tržištu i doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske", poručuju iz HT-a, prenosi Jutarnji list.

  HT je 2022. godine stavio poseban naglasak na izgradnju optičke infrastrukture i implementaciju fiksne pristupne mreže sledeće generacije (NGA). Kao rezultat tih aktivnosti, HT-ova FTTH mreža, daleko najveća u zemlji, ostvarila je stopu rasta od 21% u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano povezivanje optikom za više od pola miliona domaćinstava. HT je istovremeno i dalje fokusiran na ulaganja u razvoj 5G mreže, kojom je trenutno pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 miliona ljudi.

  Na početku 2023. u HT-u očekuju da će izazovi iz 2022. godine i dalje biti prisutni. Inflacijski pritisci i dalje će uticati na troškove i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostaće nestabilno pa je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)