×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 20.02.2023 13:50:31

  A1-HRVATSKA / Prihod A1 Hrvatska veći za 4 posto  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 19. februar 2022. / Rast broja korisnika u fiksnim i mobilnim komunikacijama, prihod od roaminga turista i ICT usluge podigle su ukupan prihod A1 Hrvatska u 2022. za četiri posto na 470,2 miliona evra. Operativna dobit porasla je za 3,3 posto na 160,8 miliona evra.

  Jedan od tri najveća operatera na hrvatskom tržištu tradicionalno prvi objavljuje godišnje izveštaje, i to preko svoje matice u Beču, A1 Telekoma Austria. Ona je pohvalila hrvatsku operaciju, da je uprkos pojačanoj konkurenciji imala jako dobar zadnji kvartal. U izveštaju stoji da je prihod A1 Hrvatska, koji vodi Jiří Dvorjančanský, u razdoblju od oktobra do decembra porastao 5,7 posto na 122 miliona evra, dok je operativna dobit bila stabilna. Veća je 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu pre i iznosi 30 miliona evra, piše jutarnji.hr.

  Goran Angjeleski, glavni direktor za finansije A1 Hrvatska kaže da su zbog nepovoljnih tržišnih i ekonomskih kretanja optimizovali poslovanje i troškove i fokusirali se na potrebe privatnih i poslovnih korisnika.

  - Zbog inflatornog pritiska nastavili smo s daljom optimizacijom i uštedama čime smo stvorili dobru bazu za ulaganje u razvoj i plate zaposlenih, uz paralelno povećanje efikasnosti poslovanja kako bismo mogli da nastavimo s finansiranjem ulaganja u digitalizaciju Hrvatske i najbolje korisničko iskustvo - kaže Angjeleski.

  U izveštaju telekom pojašnjava da su im u Hrvatskoj lani najviše rasli troškovi proizvoda i sadržaja.

  Angjeleski iz A1 Hrvatska pojašnjava da su do kraja godine 5G-om pokrili 75 posto populacije. Matica u Beču ističe da su pomoću 5G-a u Hrvatskoj zabeležili porast broja mobilnih pretplatnika u zadnjem tromesečju. Angjeleski dodaje da su, među ostalim, prvi na hrvatskom tržištu uključili 5G za sve korisnike

  Takođe, A1 je u Hrvatskoj rastao i u broju korisnika brzog interneta i IPTV-a u Hrvatskoj.

  - U fiksnom poslovanju značajno smo povećali i dostupnost usluga na optičkom priključku s tim i obuhvatili više od 650.000 domaćinstava, a gradimo i dalje kako bi uskoro dva od tri domaćinstva u Hrvatskoj imala pristup A1 gigabitnoj mreži - zaključuje Angjeleski.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)