×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 23.01.2023 16:07:19

  CRNA-GORA-TELEKOM / Crnogorski Telekom u 2022. godini oborio rekord  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 20. januar 2022. / Crnogorski Telekom je i u 2022. godini oborio rekord – prema zvaničnim podacima, u prethodnoj godini se najviše surfovalo u Telekom mobilnoj mreži, pa je ovaj kompanija petu godinu zaredom prva po broju gigabajta koji prođu kroz mobilne mreže u Crnoj Gori.

  Kroz mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma tokom 2022. godine prošlo je više od 40 miliona gigabajta podataka, što čini gotovo 40% ukupnog internet saobraćaja u zemlji. Telekom je tako još jednom zajedno sa korisnicima oborio sve rekorde, zabeleživši rast saobraćaja od oko 40% u odnosu na 2021. godinu.

  Prosečan korisnik mobilnih usluga Telekoma prošle godine je surfujući u toj mreži potrošio oko 165 GB, a Telekom je 2022. godinu završio sa najvećim brojem korisnika mobilnog interneta u Crnoj Gori.

  Telekom je, podsećaju, iz godine u godinu lider u ovom segmentu, a taj kontinuirani rast broja korisnika mobilnog interneta, količine saobraćaja u mreži, i ukupnog korisničkog zadovoljstva pokazuje i da su investicije u širenje mreže ne samo opravdane nego i preduslov za uspješno poslovanje.

  Telekom prema zvaničnom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) ima najveću pokrivenost 5G i 4G mrežom u zemlji – 5G mrežom Telekom je pokrio preko 70% stanovništva u Crnoj Gori. Mrežu najnovije generacije Telekom je, kao prvi operator, lansirao u Podgorici u martu ove godine, dok je u julu celo urbano jezgro Podgorice pokriveno 5G mrežom, i nastavljeno je njeno širenje u drugim gradovima. Danas Telekom u skoro svim crnogorskim gradovima ima aktivnu 5G mrežu, a u Podgorici 5G stanice ima na 30 lokacija.

  Osim toga, na decembarskoj aukciji radio frekvencijskog spektra u organizaciji EKIP-a, na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, Telekom je zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži. Odličan ishod aukcije će Telekomu omogućiti značajno unapređivanje korisničkog iskustva i u 4G mreži, navodi se u saopštenju Telekoma.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)