×


  Televizija -- Data și ora publicării: 19.01.2023 14:43:40

  SERIJA-PAD / Kreće serija „Pad“  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 15. januar 2022. / Serija „Pad“ pod rediteljskom palicom Bojana Vuletića i sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, od 21. janaura kreće svoje prikazivanje na Superstar TV-u.

  Preuzimajući samo osnovne motive iz knjige „Godina prođe, dan nikad“ Žarka Lauševića, u TV seriji „Pad“ opisan je tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati život glumca od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka nedaleko od mesta na kojem se u Podgoorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama.

  Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležile su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije.

  Lična tragedija je polazna tačka, iz koje krećemo ka putovanjima duše jednog umetnika. Na konferenciji za štampu povodom premijere serije obratila nam se ekipa produkcije kao i autori i glumci.

  Kreativni direktor produkcijske kuće Firefly, Boban Jeftić je rekao da je rad na ovom projektu počeo pre dve godine:

  “I pored očigledne činjenice da je ovo bestseler, i da je ovo jako čitana knjiga, ovo je i vrlo važan dokument o vremenima o kojima priča Žarko Laušević. Ono što je bilo najkomplikovanije kako od psihološke drame, koja je predstavljena u knjizi, naći pravu formu koja bi bila i istovremeno jasna i zanimljiva gledaocu. Prvu verziju je napisao Petar Mihajlović, da bi Bojan Vuletić dao svoju verziju, čime je napravljena konačna verzija, koja je malo zahtevnija za gledaoce ali je i razumljiva, a u svoju sredini stavlja umetnika. Za vreme rada na romanu smo se udaljili od knjige, ali smo ostali verni onome što je najvažnije, a to su motivi o kojima ova knjiga govori“, ispričao je Jeftić i istakao da je ovo serija o krhkosti ljudske duše i o tome kako jedan sekund može da promeni ceo ljudski život.

  Reditelj i scenarista serije Bojan Vuletić, koji posle serije Porodica, ponovo sarađuje sa Firefly produkcijskom kućom je rekao da je pre svega imao osnovnu ideju da se udalji od knjige da bi probao da napravi što univerzalniju priču.

  Promenom imena, dodatkom nekih novih likova, uspeo je da inkorporira i drugi sadržaj koji je uspevao da odgovori i osnovnim idejama same priče.


  Dve žene u životu glavnog junaka tumače glumice Milica Janevski i Anđela Jovanović. Janevski tumači prvu suprugu Ivana Maslaća, i rekla nam je da joj zadatak nije bio nimalo lak.

  Anđela Jovaniović je otkrila da je velika privilegija raditi sa ovakvim ekipom, reditljem Vuletićem i fantastičnom glumačkom podelom.

  „Kako sam dobila indikacije od reditelja, moj lik Ane je sunce u ovom svetu. I mislim da je ona neko ko donosi svelost u jednom mračnom trenutku i pruža mogućnost da postoji neki paralelni svet u kom ljubav može da pobedi. Ostaje uz svog čoveka do samog kraja.“

  U centru pažnje je Milan Marić. Njegova nova glavna uloga, i ovog puta lika koji je samo utemeljen na starijem mu kolegi Lauševiću. Ipak i tema serije kao i put njegovog lika je mnogo kompleksiniji od pukog repliciranja dešavanja od pre trideset godina.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)