×


  Televizija -- Data și ora publicării: 17.01.2023 12:37:02

  FILM-OLUJA / Premijera filma "Oluja" 17. januara u MTS dvorani  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 10. januar 2022. / Premijera filma "Oluja" scenariste i reditelja Miloša Radunovića, o tragičnom progonu Srba iz Hrvatske, biće održana 17. januara u Mts Dvorani, najavila je glumačka i autorska ekipa tog ostvarenja.

  Autor Radunović za agenciju Tanjug kaže da je veoma zadovoljan svojim prvim dugometražnim igranim ostvarenjem, da je realizovan onako kako je želeo, i da je siguran da svi u ekipi imaju identična očekivanja od "Oluje".

  Ratna drama nastala je prema ideji "Omega" produkcije iz Beograda, koja je projekat realizovala i saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.

  Po trejleru ovog filma još na leto 2022, utisak je bio da će potresna priča o egzodusu 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta biti nešto posebno u domaćoj kinematografiji.

  Kompletan autor je upravo Miloš Radunović, jer je režiser i scenarista, i to ne samo filma, već i buduće TV serije koja će imati 12 jednočasovnih epizoda.

  "Nije mi bilo teško da budem i pisac i reditelj, osim što je samo istraživanje potrajalo, kao i svaki put što tako bude kada se radi film prema istinitom dogadjaju. Slušali smo tako ljude koji su pričali svoju muku kroz koju su prošli, i to ne pada čoveku lako. Nikako vam ne može biti svejedno kada čujete sve te sudbine, ono ljudsko što dolazi od svih njih", iskren je Radunović.

  On je istakao da iako se misli danas da je komplikovano snimati, kako ih zovu - "hibridne" projekte, odnosno film i TV seriju, njima to nije bilo toliko zahtevno, jer su odmah unapred detaljno razradili dramaturški plan šta od materijala ide u film, a šta će otići u seriju, čije se emitovanje planira na proleće 2023.

  U tom kontekstu, reditelj smatra da je izgleda sudbina danas projekata na tržištu Srbije da se većina tako realizuje, što krene kao film, obavezno se uradi i kao serija.

  Autor filma je dalje u susretu sa medijima govorio da je imao veoma obimna istraživanja, intervjue sa autentičnim ljudima koji su posvedočili o samom pogromu 1995. godine, što je dugo trajalo.
  On je otkrio da je prva "ruka" (verzija) filma imala čak 5 sati, a sada je film montiran na dva i po sata.

  Režiser je izjavio da su u filmu imali portrete četiri porodice, a da svaka od njih zaslužuje da dobije poseban film na velikom ili malom ekranu.

  Autentičnost priča glavnih junaka i golgotu kroz koju je na stotine hiljada ljudi prolazilo u izbegličkim kolonama spašavajući svoje živote, prikazali su i svi ostali glumci.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)