×


  Televizija -- Data și ora publicării: 22.11.2022 13:00:45

  TELEMACH / Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV  TUZLA (MEDIA EXPRES) / 21. novembar 2022. / Kompanija Telemach BH u procesu je preuzimanja firme TX TV iz Tuzle izveštava Indikator.ba.

  Time su potvrđene spekulacije o ovom preuzimanju koje su se pojavile krajem prošle godine, a prema kojima je kupoprodaja dogovorena a samo se čeka pogodan trenutak.

  TX TV radi već 20 godina i jedan od vodećih kablovskih operatera na području Tuzlanskog kantona.

  U 2021. godini imao je poslovne prihode 8,9 miliona KM, a dobit 1,3 miliona KM. Zapošljavao je 60 radnika.

  Novom akvizicijom, ukoliko dobije regulatorno odobrenje, Telemach će dodatno ojačati svoje tržišno učešće. Podsećamo, Telemach je u 2021. godini imao poslovne prihode od 135,6 miliona KM i dobit od 9,4 miliona KM.

  Nova akvizicija biće sigurno pod lupom bh. antimopolskog tela zbog visoke koncentracije tržišne moći Telemacha na bh. tržištu.
  Iz Regulatorne agencije za komunikacije su svojevremeno rekli kako ni jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da Telemach Sarajevo sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

  Prema podacima RAK-a za 2021. godinu, Telemachov tržišni udeo u distribuciji medijskih sadržaja iznosio je 34,45 posto. Imao je ukupno 885.620 petplatnika, od čega je oko 67% koristilo uslugu distribucije TV-programa u okviru paketa usluga. Prag za dominaciju na tržištu, prema Zakonu o konkurenciji, je 40 posto.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)