×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 09.11.2022 14:17:42

  TELESTE-IZVEŠTAJ / Nastavljena snažna potražnja kupaca, neto prodaja porasla  TURKU, FINSKA (MEDIA EXPRES) / 8. novembar 2022. / Teleste procenjuje da će neto prihod u 2022. godine dostići ili premašiti nivo neto prodaje iz 2021. godine i da će korigovani poslovni rezultat u 2022. godine ostati znatno ispod korigovanog operativnog rezultata iz 2021. godine Neto prihod od prodaje u 2021. godine iznosio je 144,0 miliona evra, a prilagođen poslovni rezultat rezultat je bio 5,5 miliona evra.

  Pogoršan problem sa nedostatkom komponenti, povećanje troškova i jačanje kursa dolara imaju značajan negativan uticaj na poslovanje i rezultate kompanije.

  Generalni direktor Esa Harjua, komentarišući rezultate, izjavio je da je potražnja kupaca ostala jaka u trećem kvartalu. Poboljšanje performanse isporuke dovelo je do visokog nivoa neto prodaje. Zaostatak porudžbina je rekordno smanjen. Održavanje mogućnosti isporuke zahtevalo je skupe nabavke preko brokera sa spot tržišta. Navodi da je sve ovo, u kombinaciji sa neizvesnostima u lancu snabdevanja i kontinuiranim rastom troškova materijala, imalo negativan efekat na bruto maržu i profitabilnost.

  Obezbeđivanje sposobnosti isporuke značajno je povećalo ukupnu vrednost zaliha. Dok se neke od nabavki materijala zasnivaju na primljenim porudžbinama kupaca, veliki deo se zasniva na sopstvenim procenama kompanije. Povećane zalihe su vezale izuzetnu količinu obrtnih sredstava. Shodno tome, kompanija je povećala svoju raspoloživu likvidnost potpisivanjem novih ugovora o finansiranju.

  Potražnja za mrežnim proizvodima kompanije Teleste ostala je veoma dobra u Evropi, a značajne vrednosti je dostigla na tržištima Severne Amerike. Kao što je najavljeno u avgustu, potpisan je ugovor o snabdevanju sa velikim američkim kablovskim širokopojasnim operaterom za DOCSIS 4.0 kompatibilna 1,8 GHz pojačala i tehnologiju arhitekture distribuiranog pristupa. Očekuje se da će isporuke proizvoda početi u drugoj polovini 2023. godine. Takođe, najavljena je porudžbina za tehnologiju arhitekture distribuiranog pristupa od operatera srednje veličine u SAD, a i aktivno se razgovora sa nekoliko drugih operatera. Prenošenje rastućih troškova na prodajne cene zahtevaće kontinuirane napore u narednim mesecima, pored mera koje su već preduzete.

  „Očekujemo da će se nestabilnost na tržištima nastaviti i ne očekujemo da će se lanci snabdevanja vratiti u normalu u bliskoj budućnosti. Pored održavanja sposobnosti isporuke, nastavićemo da preduzimamo mere posebno za poboljšanje profitabilnosti u vreme ubrzane inflacije, a takođe ćemo pooštriti naše procese za optimizaciju našeg obrtnog kapitala. Kompanija će takođe nastaviti da sprovodi svoj program usmeren na preciziranju strategije. Ovim merama postavljamo temelje za 2023. godinu i nakon toga“, rekao je Esa Harjua.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)