×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 29.07.2022 21:46:49

  HRVATSKI-TELEKOM / Hrvatski Telekom u šest meseci zaradio 302 miliona kuna  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 27. jul 2022 / Hrvatski telekom ostvario je u prvom polugodištu konsolidiranu neto dobit od 302.3 miliona kuna, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja HT. To je znatno veća neto dobit od 158.2 miliona kuna iz istog razdoblja prošle godine.

  U HT-u navode da je u prvoj polovini godine ostvareno snažno povećanje organske neto dobiti za 80.3 posto, na 301 miliona kuna.

  Ukupni prihodi Hrvatskog telekoma-a u prvom polugodištu iznosili su 3.55 milijardi kuna, što je 3.7 posto manje nego lani. Ukupni rashodi pali su za 9.8 posto, na 3.15 milijardi kuna.

  U HT-u kažu da su im organski prihodi rasli za 0.5 posto, na 3.5 milijardi kuna, zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

  U prvih šest meseci organska EBITDA nakon najmova rasla je za 3.2 posto, na 1.3 milijarde kuna, što je, kako se navodi u saopštenju, "rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja".

  Dodaju kako rast usporava jer su rastuća inflacija i cene energenata uticali na troškove poslovanja u drugom tromesečju.

  "Prvih šest meseci 2022. godine zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti", izjavio je, pored ostalog, predsednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis.

  Što se tiče nastavka godine, u Hrvatskom telekomu-u očekuju pogoršanje makroekonomskog okruženja uz rekordno visoke inflacijske pritiske i cene energenata, što će, kako ocenjuju "dodatno nepovoljno uticati na raspoloživi dohodak korisnika, našu industriju i hrvatsko ekonomiju".

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>