×


  Televizija -- Data și ora publicării: 26.07.2022 18:56:39

  RTS-SERIJA / Snima se nova serija: „Srpske narodne bajke“  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 22. jul 2022 / Početkom jula završeno je snimanje nove serije „Srpske narodne bajke“ Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa RTS-a.

  Serija će u četiri epizode, uz bogate ilustracije i animacije govoriti o četiri teme – poreklo bajki, progonjene devojke, kršenje zabrana u bajkama i nadmetanje sa nadmoćnijima. O ovim temama govoriće se uz tumačenje bajki: „Zlatna jabuka i devet paunica“, „Pepeljuga“, „Baš Čelik“, „Đavo i njegov sluga“ i „Devojka cara nadmudrila“.

  Ovo je prvi put da se radi serija o našim bajkama ovakvim postupkom. Uz naratorska vođenja iz „čarobne sobe“ uz kamin i sveće, u kojoj se čitaju bajke, i tumačenje akademskih profesora, serija uključuje i doigravane scene, ilustracije i animirane crtane scene koje rade: Aleksa Gajić, Vukašin Gajić, Tijana Marjanović, Branko Đukić.

  Serija je snimana i u Resavskoj pećini, u Tršiću, na Bibinoj plaži na Drini, iznad naših raskošnih tvrđava Kalemegdan, Maglič i Golubac i u vinskim lagumima u Karađorđevoj ulici, piše RTS.

  Stručni saradnici i učesnici u seriji su profesori književnosti, etnolingvistike i pshilogije: prof. dr Boško Suvajdžić, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dr Tijana Tropin, prof. dr Ljubinko Radenković, prof. dr Dejan Ajdačić, prof. dr Jasmina Ahmetagić, prof. dr Jelenka Pandurović i prof. dr Žarko Trebješanin.

  Scenarista, reditelj i urednik serije je Valentina Delić. Izvršni producent Biljana Ivanić, producent Biljana Dautović, montažer Ksenija Savićević, direktor fotografije Rade Bubalo, vođa rasvete Dejan Mitić, scenografkinja Mira Andrejević, kostimografkinja Aleksandra Aleksandrić, tonski snimatelji: Miroslav Radišić i Zoran Karajlović.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>