×


  Televizija -- Data și ora publicării: 23.07.2022 20:28:01

  FILM-ŠABAN-BAJRAMOVIĆ / Premijera filma o Šabanu Bajramoviću  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 21. jul 2022 / Dokumentarni film o kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, biće premijerno prikazan u Jevrejskom kulturnom centru na Dorćolu.

  Film je snimilo i produciralo Udruženje FROS. Posle projekcije, kao omaž niškoj legendi, etno džez grupa Naše tetke će izvesti 12 Šabanovih pesama, a muzičkom matineu prisustvovaće i reditelj filma Nebojša Saitović – šef Crnih mambi, orkestra koji je pratio Šabana Bajramovića.

  Među pričama koje su našle mesto u filmu upravo je priča o njegovom boravku na Golom otoku, gde je i otkrio da je muzikalan. Tu su i priče o njegovoj ulozi u filmu Anđeo čuvar, apsolutnom sluhu, komponovanju, tekstovima, ali i dugovima i porocima.

  O svemu tome govore kompozitori, estradni umetnici, profesori muzike, aranžeri, njegovi prijatelji i saradnici. Među njima su Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Remza Lalović, Dragan Petrović, Nebojša Bogdanović i Ninoslav Ademović.

  Sa njima je u filmu razgovarao novinar Marko Smiljković, koji kaže da ih je zadirkivao kako bi izvukao što više anegdota iz Šabanovog života i smatra da je važno što je “načeta” njegova muzička biografija.

  Šabana Bajramovića mnogi smatraju kraljem romske muzike. Izdao je više od 20 albuma i oko 50 singlova. Njegova pesma “Đelem, đelem” izabrana je za himnu svih Roma sveta.

  Dokumentarni film uz koncert Naših tetki biće organizovan i 28. jula u 16.30 časova u Jevrejskom kulturnom centru. Pokrovitelji manifestacije su škola jezika «Kontekst» i agencija Naša Mesta.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>