×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 20.07.2022 18:15:09

  TELEKOM-CRNA-GORA / Podgorica postala prvi 5G grad u Crnoj Gori  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 18. jul 2022 / Podgorica je postala prvi 5G grad u Crnoj Gori – korisnicima Crnogorskog Telekoma mreža poslednje generacije dostupna je u celom urbanom delu grada, čime je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu učinio dostupnom korisnicima.

  5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom.

  Crnogorski Telekom je u martu ove godine bio prvi operator koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu na četiri lokacije u Podgorici, a oborili su i rekord kada su prvi u Crnoj Gori izmerili gigabitne brzine u svojoj 5G mreži, kada su u aprilu u podgoričkom tržnom centru Delta City pustili u testni rad 5G mrežu na visokim frekvencijama, kako bi korisnicima demonstrirali puni kapacitet 5G mreže.

  Puštanjem u rad 5G mreže u Podgorici, Telekom nastavlja sa povećanjem kapaciteta mreže i smanjenjem latencije, i na taj način priprema mrežu za fantastične 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, po rečima Udovičića, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

  Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, tzv. DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio frekvencija.

  To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom 5G signalom, surfovaće po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. Ukratko: jedna bazna stanica, dve mreže.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>