×


  Televizija -- Data și ora publicării: 18.07.2022 16:00:13

  FILM-STRIC / Regionalni film “Stric” premijerno u Srbiji 21. jula  PALIĆ (MEDIA EXPRES) / 16. jul 2022 / Najnoviji hrvatsko-srpski film “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapaca, u kom naslovnu ulogu igra proslavljeni domaći i evropski glumac Predrag Miki Manojlović, biće premijerno prikazan u Srbiji na 29. izdanju Festivala evropskog filma Palić.

  Film “Stric” je ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa “Proxima”. Kako su istakli članovi žirija u obrazloženju, reč je o “uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera”.

  Radnja filma počinje u Jugoslaviji kasnih ’80-tih godina, kada se voljeni stric vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. Uživaju zajedno u Božićnom ručku do trenutka kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić.

  Reditelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a glavne uloge uz Mikija Manojlovića tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

  Producenti su – Ivan Kelava i Tomislav Vujić (“Eclectica”, Hrvatska), a koproducent je Milan Stojanović (“Sense Production”, Srbija), poznat po uspešnim filmovima “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića i “Oaza” Ivana Ikića.

  Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema (Subotica), Abazija i Lifka.

  Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

  Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika imati pred sobom i niz pratećih sadržaja – koncerti, izložbe, promocije, radionice i stručna predavanja.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>