×


  Komunikacije -- Data și ora publicării: 30.05.2022 13:14:50

  TELEKOM-SRBIJA-UNITED-GROUP / Telekom izgubio spor od 80 miliona evra protiv Junajted grupe  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 28. maj 2022 / Prvostepeni sud u Beogradu u potpunosti je odbio višemilionski odštetni zahtev kompanije Telekom Srbija za naknadu štete za nepoštenu tržišnu utakmicu koji je podneo protiv Junajted grupe.

  Ovaj zahtev je podnet protiv SBB-a, televizije N1 i portala Nova.rs, saopšteno je iz UG.
  Kompanija je saopštila da je "ovom sudskom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen pokušaj Telekoma Srbija da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija N1 i Nova.rs i onemogućen je zahtev da prestanu izveštavanje o aktivnostima državne kompanije Telekom, kako bi građani otežano dolazili do informacija od javnog interesa".

  "Telekom Srbija je na sudu zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i Nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks u izveštavanju o toj kompaniji. Međutim, Privredni sud u Beogradu je tužbeni zahtev odbio kao neosnovan, te odbacio zahtev Telekoma Srbija da se utvrdi da je medijsko izveštavanje o ovom preduzeću u državnom vlasništvu predstavljalo akt nelojalne konkurencije", navodi se u saopštenju.

  Iz Junajted grupe su ocenili da je "sud u prvom stepenu adekvatno odgovorio na ove pokušaje Telekoma, te zaključio da nije bilo nikakvih radnji nelojalne konkurencije od strane kompanija koje posluju u okviru Junajted grupe, kao i da su "ovakvi zaključci suda utemeljeni na višegodišnjoj praksi i dodatni su pokazatelj da je tužba predstavljala vid zloupotrebe od strane Telekoma Srbija".

  "Zbog neosnovane tužbe Telekom Srbija, će, u slučaju da drugostepeni sud potvrdi presudu, platiti samo na ime sudskih troškova najmanje tri miliona dinara i tako zbog neopravdanih napada na medije rasipati novac građana Srbije", ističe se u saopštenju.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)