×

  Televizija -- Data și ora publicării: 24.05.2022 18:56:55

  FILM-OVA-DOBRA-ZEMLJA / Završena prva faza snimanja dugometražnog dokumentarnog filma „Ova dobra zemlja“  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 22. maj 2022 / Završena je prva faza snimanja dugometražnog dokumentarnog filma „Ova dobra zemlja“, reditelja Vladimira Perovića, u produkciji Atomic production iz Podgorice. Film je podržan sredstvima opredijeljenim za konkurs Filmskog centra Crne Gore.

  Snimanje i istraživanje terena, simbolično za Perovića, počelo je u Boki Kotorskoj, gde je sa svojim timom koji čine Ivan Čojbašić (producent i kamerman ) i Jelena Božović (izvršna producentkinja i menadžerka ) uspešno zabeležio prve kadrove.

  „Duboko u izolovanosti surovog cuckog krša, čuo sam i snimio (za film „Žeđ kamenog mora“) misao: „Ova dobra zemlja, i ova dobra voda nas su upropastile!…Da njig nije bilo, i mi bi ka i drugi pošli u svijet za boljijem životom!“ Taj veličanstveni paradoks, dostojan učenih filozofa, misao u kojoj je sažet celi život, iz usta nepismenog premudrog starca, progoni me otkad sam je čuo. Sličnih dubokih misli, jezgrovito sažetih u pamtljive sentence, čućete koliko hoćete – ako samo oslušnete naše brđane. Većina njih umom nadilaze fizičke granice svih brda, a rečnikom često nadmašuju i mnoge školovane. Ta misao o dobroj zemlji postala je – ideja vodilja za ovaj film, rekao je reditelj, prenosi portal Montenegrina.

  Prva faza snimanja i istraživanja trajala je 6 dana, sa početnom tačkom iznad Prčanja. Zanimljivost sa tog snimanja bila je ta, da je čuvena metoda „Ivice i Marice“ i bacanja tragova, pomogla filmskoj ekipi da se vrati sa vrha staze na dno. Od Budve do Vrmca, sa pogledom na Dobroćansku stenu, pa preko Ćeklića, Prijekog počivala i Dobre gore, do Petrovog dola. Druga faza snimanja očekuje se krajem maja.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>