×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 27.04.2022 13:14:35

  TELEKOM-HRVATSKA / 5G će doneti više od 10 milijardi kuna ekonomiji Hrvatske  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 22. apri 2022 / Ulaganja u razvoj 5G mreže u sledećih nekoliko godina doneće više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi evra) dodatne vrednosti hrvatskoj ekonomiji, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procenjuje se na 1,72 posto BDP-a, pokazala je publikacija '5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj’ koja je nastala u saradnji Hrvatskog Telekoma i Ekonomskog instituta Zagreb.

  Prema procenama, uvođenje 5G mreže rezultiraće povećanjem prihoda od 20 do 50 posto, izvozne sofisticiranosti od 10 posto, smanjenjem troškova poslovanja za 10 posto, dok će se potencijal za osnivanje novih preduzeća povećati čak tri puta. Pritom će se rast zaposlenosti u svim analiziranim sektorima kretati u rasponu od 8 posto u prerađivačkoj do 46 posto u ICT industriji.

  Najveći pozitivan efekt na složenost izvoznih proizvoda je u poljoprivredi, čak 25 posto, u prerađivačkoj industriji od 19 posto i u ICT-u za 7 posto.

  Pojedine regije su u boljoj poziciji za ostvarivanje pozitivnih učinaka 5G mreže i na njoj zasnovanih tehnologija. Podsticajne mere poput prostornih planova orjentisane na razvoj kao i učinkovitijih i bržih procesa izdavanja dozvola s ciljem izgradnje 5G mreže su od velike važnosti.

  „U samo godinu i po dana otkad smo pokrenuli prvu 5G mrežu u Hrvatskoj, uspeli smo da pokrijemo 76 gradova i 5G učiniti dostupnim za više od 2 miliona građana, a milion njih već danas može uživati u gigabitnim brzinama. Sve to postignuto je u nepovoljnom poslovnom okruženju, kada smo suprotno tržišnim kretanjima intenzivirali naša ulaganja u optiku i 5G, a što je doprinelo i velikom skoku Hrvatske u DESI indeksu od pet mesta, u kategoriji 'povezivosti'. Spomenutim ulaganjima i razvojem vezanim uz širenje 5G-a, uključujući i ona planirana u bliskoj budućnosti, stvaramo platformu za ekonomski razvoj zemlje i društveni napredak. 5G mreže značajno povećavaju nivo digitalizacije i pružaju nove i uzbudljive mogućnosti te ne postoji niti jedna industrija ili deo našeg života na koji 5G revolucija neće pozitivno uticati. Kao vodeći investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, nastavićemo da ulažemo u budući ekonomski i društveni prosperitet zemlje, nadajući se da će za ulaganja povoljno okruženje omogućiti da naše investicije u digitalizaciju i 5G ostvare svoj pun potencijal”, izjavio je Kostas Nebis, predsednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>