×

  Televizija -- Data și ora publicării: 20.04.2022 18:17:21

  FILM-ZA-NJU-VREDI-UMRETI / Premijerno prikazan film "Za nju vredi umreti"  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 18. apri 2022 /U multimedijalnoj sali Opštine Novi Grad održana je akademija posvećena heroju odbrambeno - oslobodilačkog rata, rahmetli Safetu Hadžiću, na kojoj je i premijerno prikazan dokumentarno- igrani film “Za nju vredi umreti” rediteljke i scenarstkinje Lejle Zvizdić.

  Film je snimljen povodom 30. godišnjice pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

  Safet Hadžić poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji 'Pretis' u Vogošći, prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava, koja su bila preko potrebna za odbranu Sarajeva.

  U akciji su živote izgubili i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

  Premijeri su prisustvovali članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, predstavnici boračkih udruženja, kao i članovi porodice Safeta Hadžića.

  Pre projekcije zvanicama se obratio načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je tom prilikom istakao da se danas navršilo 30 godina od pogibije Safeta Hadžića, jednog od devet heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata.

  Film “Za nju vredi umreti” kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i delom Safeta Hadžića i pre početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoleća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u 'Sarajevskom procesu'.

  Produkciju filma potpisuje PLATFORMA. Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom.

  Film su podržali Opštine Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Trnovo, Hadžići, te JU Fond memorijala KS.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>