×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 20.04.2022 17:35:30

  TELEMACH-HRVATSKA-5G / Telemach Hrvatska u prvom tromesečju s najbržom 5G mrežom u Hrvatskoj  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 15. apri 2022 / Telekom Telemach Hrvatska predstavio je novosti u poslovanju, sa naglaskom na 5G mrežu a koja je u testiranju globalne firme Ookla u prvom tromesečju ove godine bila najbrža mobilna mreža u Hrvatskoj.

  Telemachova 5G mreža, osim u velikim gradovima, dostupna je i u Istri i Primorju, trenutno rade na pokrivanju jadranske obale, nakon čega sledi Slavonija, a do leta odnosno početka turističke sezone njome planiraju da pokriju celu Hrvatsku, istakao je predsednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina.

  Korisnici su u testiranju Ookle postizali prosečne brzine u živoj 5G mreži blizu gigabitnim, a u tzv. polulaboratorijskim uslovima i gigabitne, što, kako je naglasio, pokazuje da su ozbiljni u nameri da pridonesu pozicioniranju Hrvatske visoko na karti digitalizacije Europe, što podrazumeva i brze mreže.

  Takav razvoj omogućavaju velika ulaganja matične United Grupe u infrastrukturu, mreže, bazne stanice i drugo, kao i u tehnologiju, usluge, ali i kompletnu transformaciju Telemacha, u šta je do sada uloženo oko milijardu kuna od ranije najavljivanih oko 1,7 milijardi kuna ulaganja, rekao je Ježina.

  Osim 5G mreže rade i na nadogradnji postojeće 4G mreže, jer će trebati još nekoliko godina dok se svi ne prebace na 5G, a cilj kompanije i dalje je da pruži korisnicima najveću vrednost za novac, ali i da doprinese ubrzavanju ekonomskog i društvenog razvoja ikao i da internet i mobilnu mrežu postavi u celoj Hrvatskoj.

  Po podacima čelnika Telemaha, prenos podataka u njihovim mrežama raste oko 30 posto godišnje, što znači i da će, uz postojećih više od hiljadu baznih stanica i njihove nadogradnje, raditi i na postavljanju novih.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>