×

  Televizija -- Data și ora publicării: 15.04.2022 14:58:55

  FILM-VERA / Snima se film "Vera"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 14. apri 2022 / U Beogradu se snima film "Vera" - špijunski triler inspirisan pričom o Veri Pešić, ženi koja je za vreme Drugog svetskog rata bila četvorostruki tajni agent. Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković, snima se uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

  Malo je poznato da je Srbija imala svoju Mata Hari i to iz Sijarinske banje - Veru Pešić. Govorila je šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije je marljivo prikupljala i raportirala jugoslovenskoj službi.

  "Mi se zaista trudimo da ispričamo Verinu priču, a ne priču o istorijskim okolnostima, odnosno priču o jednoj ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je bila inteligentna, koja je bila hrabra i koja je nekako plivala među muškarcima u jednom jako teškom istorijskom trenutku", kaže Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista, prenosi RTS.

  Filmsku Veru oživela je Jovana Stojiljković. O svom liku Jovana kaže: "Ona nije imala velike ideale u početku, ali samim tim što voli bioskop, voli američki, holivudski film, želi da njen život bude kao Holivudski film, a to baš nije bilo tako romantično u to vreme..."

  Ovo je i priča o položaju žene u to vreme, u dominantnom muškom svetu - tradicionalnom balkanskom, ali i profesionalnom špijunskom.

  "Tumačim Tasu Dimića, ozbiljnog špijuna, trostrukog, švalera, boema, kockara. On je imao svoje negativne strane u toj svojoj ratnoj biografiji i političkoj, ali generalno je scenarističkim perom predstavljen kao jedan sladak, pozitivan lik, šarmer", rekao je glumac Nikola Kojo.

  Mnoge istorijske ličnosti prisutne su u filmskoj priči, poput generala vazduhoplovstva Jugoslovenske vojske Borivoja Mirkovića.

  Ovaj špijunski triler sa melodramskim i elementima psihološke drame, čija se filmska premijera očekuje u oktobru, pratiće i serija koju ćemo gledati na RTS-u naredne godine.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>