×

  Televizija -- Data și ora publicării: 27.12.2021 14:21:28

  EURONEWS / Novi vlasnik Euronewsa  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 24. decembar 2021. / Portugalska firma koja će postati većinski vlasnik panevropske televizije Juronjuz (Euronews) ima dugogodišnje lične i profesionalne veze s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je bio na meti kritika zbog pogoršanja medijskog pluralizma u Mađarskoj. Iz kompanije demantuju da će biti uticaja na uređivačku politiku.

  Prema dogovoru objavljenom 17. decembra, kompanija Alpak kapital će kupiti 88% udela u Juronjuzu od egipatskog milijardera Nagiba Savirisa. Alpak kapital ima kancelarije u Lisabonu, Budimpešti i Dubaiju.

  Mario David je bio poslanik Evropskog parlamenta od 2009. do 2014. i bio je potpredsednik grupe Evropska narodna partija. Na vebsajtu mađarske vlade piše da trenutno pruža Orbanu besplatne “stručne savete o Evropskoj uniji”, prema ugovoru koji traje do kraja godine.

  Portparol je rekao da je izvršni direktor Pedro Vargas David u razgovoru sa zaposlenima u Juronjuzu ranije ove sednice “preneo svoju posvećenost Evropi i prihvatanju osnovnih principa Unije kao što su demokratija i sloboda”.

  Juronjuz, koji je zamišljen kao evropska verzija Si-En-Ena kada je pokrenut 1992, prethodnih godina je bio teško pogođen finansijskim problemima ali je uspeo da se oporavi.

  Euronews je osnovan 1990. godine sa ciljem da postane “evropski CNN” i u početku je bio u rukama konzorcijuma evropskih javnih emitera.

  Egipatski tajkun Sawiris postao je 2015. većinski vlasnik kroz luksemburšku Media Globe Networks. NBC News koji je u vlasništvu američkog telekomunikacijskog konglomerata Comcast, prodao je svojih 25 posto udjela u Euronews Sawirisu 2020. godine.

  Nakon prodaje Alpac Capitalu, preostalih 12 posto Euronewsa ostaće u rukama konzorcijuma javnih televizijskih kompanija i lokalnih vlasti.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>