×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 19.12.2021 15:12:24

  TELEKOM-SRBIJA / Telekomu Srbija kredit od 70 miliona evra daje EIB za proširenje 4G i uvođenje 5G mreže  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 19. decembar 2021. / Telekom Srbija dobio je kredit Evropske investicione banke (EIB) od 70 miliona evra za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže u Srbiji, saopšteno je danas.

  Kredit EIB-a će, kako je navedeno, omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima.

  „Kredit banke EU unaprediće kvalitet digitalne infrastrukture u zemlji, proširiti pogodnosti brzog interneta na korisnike mobilne i fiksne bežične mreže koji žive u ruralnim područjima“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da će 4G i 5G mreže omogućiti domaćim kompanijama da ponude napredne digitalne usluge i povećaju konkurentnost i produktivnost.

  Od 2020, EIB je uložila 195 miliona evra u tri projekta u Srbiji, kojima se potpomaže digitalna transformacija kao jedan od zajedničkih prioriteta EU i Srbije.

  To obuhvata investiciju od 125 miliona evra u digitalizaciju srpskih škola i malih i srednjih preduzeća.

  EIB je vodeći finansijer projekata digitalizacije u EU i partnerskim zemljama širom sveta.

  Potpredsednica EIB-a, zadužena za poslovanje u Srbiji, Ljiljana Pavlova rekla je da ta investicija u 5G i 4G mobilne mrežu Srbiji predstavlja veliki doprinos Tima Evropa ka bržoj digitalnoj transformaciji srpske ekonomije.

  „To je ulaganje u bolji kvalitet života, veću konkurentnost i nove poslovne prilike za domaće firme. Brza i efikasna digitalna tranzicija i ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i prateću infrastrukturu podstiču inovacije i doprinose zelenoj, održivoj, cirkularnoj i klimatski stabilnoj Srbiji. To su potporni stubovi moderne ekonomije“, rekla je Pavlova.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>