×

  Televizija -- Data și ora publicării: 16.12.2021 14:25:06

  FILM-SLUČAJ-RAČAK / Završava se snimanje filma „Slučaj Račak“  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 15. decembar 2021. / Odgovore na pitanja šta se zaista dešavalo početkom 1999. godine na Kosovu i Metohiji, gledaoci RTS-a moći će da vide u serijalu „Dosije Kosovo“ koji se trenutno snima. „Slučaj Račak“ je drugi film ovog serijala koji, RTS radi uz podršku Ministartsva unutrašnjih poslova, a čije snimanje je privedeno kraju, u selima u okolini Niša.

  Snimaju se kadrovi budućeg filma o dešavanjima u Račku 15. januara 1999. godine, posle kojih je usledila medijska kampanja, NATO intervencija na Jugoslaviju je aktuelizovana, a Račak praktično postao povod.

  „Mislim da je jako bitno da rasvetlimo šta se tamo zaista desilo i kako je došlo do toga da jedna, kako kažu vrlo, uspešna antiteroristička akcija bude predstavljena kao masovno stradanje civila. Sve dramatizacije su zasnovane kako na svedočenjima policajaca, kako na svedočenjima pripadnika operativno-poternih grupa, tj. specijalne jedinice policije koja je tada učestvovala u Račku, tako i na svedočenjima pripadnika albanske nacionalnosti koji su svoje izjave davali u Haškom tribunalu“, navodi Slađana Zarić, autorka projekta.

  U okolini Niša poslednjeg dana snimanja rad na sceni u kojoj teroristi OVK iz zasede ubijaju policajca. Za ekipu rad na ovom serijalu više je od profesionalnog izazova, prenosi RTS.

  „Sa ove distance kada pogledate, sve se to nešto znalo i pričalo među ljudima u ono vreme, i tek sada možda prvi put otkrivamo neke stvari koje su se tada dešavale“, objašnjava Milan Jovanović, reditelj.

  „Ako sam negde Košare radila da bih tim učesnicima borbe rekal hvala, onda definitivno ovaj serijal radim, da kažem, iz neke, možda i unutrašnje potrebe, da svi ti ljudi koji su stradali postanu deo našeg kolektivnog sećanja da ih prosto ne zaboravimo“, dodaje Slađana Zarić.

  Prvi film pod nazivom 1998, od ukupno šest koliko će ih biti, je završen. Snimanje Račka je pri kraju, a početak emitovanja serijala Dosije Kosovo očekuje se u prvoj polovini naredne godine.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)

>