×

  Televizija -- Data și ora publicării: 24.11.2021 14:12:18

  SERIJA-ŽIG / U pripremi nova serija "Žig"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 23. novembar 2021. / Zaplet političkog trilera “Žig” podstakao je našeg poznatog pisca Dejana Stojiljkovića, jednog od scenarista "Senki nad Balkanom", da sa rediteljem Đorđem Stanimirovićem adaptira knjigu.

  - Režiraću "Žig" naredne godine, ali još ne znam precizno kada. Sarađujem sa Dejanom, koji je scenarista, i mogu da vam kažem da smo stigli blizu polovine serije. U planu je deset ili dvanaest epizoda i veoma su moćne jer je Dejan, kao pasionirani poznavalac istorije, tajnih službi i svega što je godinama snalazilo naš narod, razradio i nadgradio priču - otkriva za "TV novosti" Đorđe Stanimirović.

  Serija "Žig", za čiju produkciju je zadužen "Vižn tim", obuhvata nekoliko decenija.

  Glavna tema "Žiga" je postanak i raspad srpske građanske porodice Konstantinović usled sudara sa ideologijom. Glavna radnja dešava se 1974, ali priča počinje vek ranije, kada posle Bitke kod Nevesinja, koja se odigrala sredinom 1875, u Zemun stiže siroče.

  - Ostaje u Zemunu, osniva trgovačku radnju, ženi se i stvara veliko bogatstvo. Pratimo četiri naredna pokolenja Konstantinovića, koja se sudaraju sa raznim državnim uređenjima - od monarhističke do socijalističke Jugoslavije. Svaka glava ove porodice ostaje privržena ukućanima i poslu, bez uplitanja u ideologije, sve do pojave unuka osnivača Konstantinovića, koji se vezuje za ljotićevce. On u strasti za ideologijom upropasti sve, i porodicu i bogatstvo i sve što je postojalo. Za vreme oslobođenja Beograda beži sa Nemcima, i porodica kasnije saznaje da je u Nemačkoj preminuo - priča reditelj.

  Luka Konstantinović, obuzet tminom nadvijenom nad njegovom porodicom, nakon trideset godina kreće u potragu za istinom o ocu, koji je krajem 1944. godine prepustio ženu, četvoro dece i roditelje na milost i nemilost novim komunističkim vlastima.

  - Glavni lik romana odlučuje da otkrije šta se desilo sa njegovim ocem. Žig nosi upravo Luka, kao sin državnog neprijatelja i izdajnika naroda, što sedamdesetih godina nije bilo jednostavno. Nema pravo da putuje, zapravo nema pravo ni na kakav normalan, dostojanstven život. Iako je vrstan muzičar, radi na groblju u pogrebnom orkestru - kaže Stanimirović.

  Kada Luka, četrdesetogodišnji beogradski pesnik, gitarista, bluzer i roker u srcu, prelomi da uprkos svemu krene put Nemačke, susreće se sa mnoštvom peripetija i teškoća.

  Serija "Žig" nas vodi i na Svetsko prvenstvo u fudbalu 1974. Tri nedelje u Minhenu i Gestahtu začinjene nepoznanicama, smrtnom opasnošću i novootkrivenom strasnom ljubavlju, dovešće do obrta koji Luka Konstantinović nije mogao ni da nasluti.

  - Očekujemo najveća imena naše glumačke scene u podeli, a glavni glumci, u ulogama oca i sina, trebalo bi da budu Boris Pingović i Igor Benčina. Retko smo Borisa viđali u velikim rolama, pogotovo u serijama, a u najboljim je godinama da iznese neku od glavnih uloga, tako da se u njega veoma uzdam. Igor je pravi buntovnik koji je potreban za lik sina.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>