×

  Televizija -- Data și ora publicării: 15.11.2021 00:06:53

  SERIJAL-SRPSKI-JUNACI-SREDNJEG-VEKA / Treća sezona serijala "Srpski junaci srednjeg veka" autora Gordana Matića  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 14. novembar 2021. / Posle dva ciklusa igrano-dokumentarna serija "Srpski junaci srednjeg veka", autora i reditelja Gordana Matića, dobija i treći nastavak. Trenutno se u produkciji kuća "Telekom Srbija" i "Kontrast Studios" snima novih deset polučasovnih epizoda o životu velikana srpske prošlosti. Među njima će ovoga puta biti kraljevi Uroš, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski, kao i Mara Branković i Stefan Vukčić Kosača.

  Uz naraciju Vladimira Aleksića i stihove srpske epske poezije, koje čita Tihomir Stanić, pred nama će oživeti atmosfera i duh srednjeg veka, a u ulogama istorijskih ličnosti biće poznati domaći glumci, pišu Novosti.

  - Imamo Maru Branković iz tri perioda, a u najvažnijem je igra Petra Dimitrijević. Mladog kralja Uroša glumi Nedim Nezirović, a starijeg Nikola Rakočević. Vučić Perović će biti mladi kralj Milutin, dok će starijeg predstaviti Radoš Bajić. Branka Pujić se ponovo pojavljuje kao Jelena Balšić, a Dragan Mićanović će nam dočarati Svetog Savu. Nadam se da ćemo snimiti i četvrtu sezonu, u kojoj ćemo Svetog Savu detaljnije obraditi - otkriva autor.

  - Izazov je naći eksperte i sagovornike koji će nam pomoći da to što pričamo artikulišemo na pravi način i da nađemo dobre lokacije na kojima ćemo snimati. Od prve sezone sa nama su istoričar Miloš Ivanović, arheolog Marko Aleksić i istoričar književnosti Boško Suvajdžić, kao i drugi saradnici. Smatram da radimo vrlo odgovornu i veliku seriju, koja nas ne uči samo našoj istoriji, tradiciji i književnosti već i pravim vrednostima na način koji je prihvatljiv publici u trećoj deceniji 21. veka - objašnjava Matić.

  Novi ciklus serijala posvećenog našoj baštini, herojima i vitezovima srednjovekovne epohe ovekovečiće i mnoge atraktivne istorijske lokacije širom Srbije i regiona, spomenike i kulturne ostatke značajne za razumevanje naše prošlosti. Videćemo tvrđave Jeleč, Stari Ras, Maglič, Golubac, kao i smederevsku i kalemegdansku, zatim manastire Žiča, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Visoki Dečani, Mileševa, ali i važne lokalitete na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Turskoj i Italiji.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>