×

  Televizija -- Data și ora publicării: 02.11.2021 19:14:24

  FILM-POSLIJE-ZIME / Premijera filma “Poslije zime”, kandidata za Oskara  NIKŠIĆ (MEDIA EXPRES) / 1. novembar 2021. / Crnogorski kandidat za Oskara, film “Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača, premijerno je prikazan na Sceni 213, u Nikšiću. Reditelj filma je Ivan Bakrač.

  Nije slučajnost to što film “Poslije zime” bioskopski život počinje u Nikšiću. Upravo iz tog grada potiču junaci filma.

  “Glavni likovi su rođeni i odrasli u Nikšiću, ali su se tokom života, zbog studija ili posla, našli u različitim gradovima na prostoru bivše Jugoslavije. Sve vreme trajanja filma oni nameravaju da dođu u Nikšić i do samog kraja to ne uspevaju, tako da je epilog filma, taj završni deo radnje, smešten u Nikšiću”, objasnio je reditelj.

  “Poslije zime” je crnogorski kandidat za Oskara, i to za najbolji dugometražni film van engleskog govornog područja. Ta kandidatura, smatra reditelj, daje Crnoj Gori mogućnost da bude vidljivija na globalnoj sceni.

  “Drago mi je da smo ispunili kriterijume Američke filmske akademije. Srećan sam što možemo da predstavimo našu zemlju. Ljudi prate kandidate za nagradu, pa će videti i naš film. Jako je važno što svake godine imamo kandidata. To je prilika da Crna Gora kao mala kinematografija izađe na svetsku mapu”, kaže Bakrač.

  Veća očekivanja od tih, smatra, ne treba da imamo.

  Film, urađen u produkciji crnogorskih kompanija ABHO Film i Artikulacija Film, podržali su i Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Crne Gore, kao i MEDIA Kreativna Evropa.
  Glavne uloge u filmu “Poslije zime” tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.
  Producent filma je Ivan Đurović, a koproducenti Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, dok montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>