×

  Televizija -- Data și ora publicării: 14.10.2021 20:39:15

  FILM-BEZ-GLASA / Počelo snimanje filma “Bez glasa”  BANJA-LUKA (MEDIA EXPRES) / 14. oktobar 2021. / Snimanje dokumentarno-igranog filma “Bez glasa” Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića počelo je u Banjoj Luci u okviru projekta “Prekinite šutnju, ne okrećite glavu glavu! – Projekat jačanja svesti o nasilju nad ženama kroz umetnost”.

  Nastaje u produkciji Studio Teatra, a finansiran kroz program Women’s Empowerment malih grantova. Snimanje filma će trajati do polovine meseca novembra, a isti, kroz dokumentarno-igranu formu, govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu. Cilj filma je da pokaže kako je pitanje nasilja nad ženama prvorazredni društveni problem i da se tiče svih nas a ne samo osoba koje su preživjele tu vrstu nasilja.

  Autentične ispovesti preživjelih, rekonstrukcije događaja i oslikavanje svakodnevnice na platnu samo su neki fragmenti koje će publika imati priliku da vidi u mesecu decembru kada je planirana premijera filma. Također, film će prikazati i preko dvadeset televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, s ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama u društvu.

  U narednim danima igrane i dokumentarne scene za film “Bez glasa” će se snimati na području Zenice, Banja Luke, Busovače i Bihaća. U igranom delu filma će se pojaviti prepoznatljiva lica filmske i pozorišne scene u Bosni i Hercegovini.

  U sam proces nastajanja filma uključene su i organizacije “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Žene sa Une” Bihać, “Vive Žene” Tuzla i mnoge druge koje će timu Studio Teatra angažovanom na izradi filma pružiti stručnu i savetodavnu ulogu o problematici nasilja nad ženama – nasilja u porodici.

  Režiju za film potpisuju Mirza Begović, koji je i autor scenarija za igrani deo filma te Nusmir Muharemović koji je i producent filma. Autor muzike je Ernad Bihorac, a za tehičku realizaciju filma zadužen je AmfiTeatar.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>