×

  Televizija -- Data și ora publicării: 14.10.2021 20:36:27

  FILM-SRPSKI-ČERNOBILJ / „Srpski Černobilj“: Bjelin naredni projekat  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 13. oktobar 2021. / Sledeći projekat Dragana Bjelogrlića biće film o curenju radioaktivnog materijala iz nuklearnog reaktora u Institutu „Vinča“ 1958. godine.

  Bjelogrlić je u intervjuu za Radio-Beograd 1 najavio svoj sledeći projekat – ekranizaciju istinitog događaja iz 1958. u Institutu „Vinča“.po motivima romana Slučaj Vinča, profesora Medicinskog fakulteta Gorana Milašinovića. Vuk Ršumović i Bjelogrlić rade na adaptaciji knjige i pisanju scenarija, a da je radni naziv filma Čuvari formule.

  „Način na koji je on predstavio to delo je jedna izuzetno uzbudljiva ljudska drama sa elementima trilera koja je izuzetna inspiracija za film na kome upravo radimo Vuk Ršumović i ja“, rekao je Bjelogrlić.

  „Srpski Černobilj“
  Nuklearna nesreća u Vinči desila se 15. oktobra 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, kada je došlo do curenja radioaktivnog materijala iz prvog nuklearnog reaktora u Jugoslaviji.

  Smrtonosnim dozama radijacije ozračeno je šestoro istraživača – Roksanda Dangubić, Radojko Maksić, Stjepko Hajduković, Draško Grujić, Živorad Bogojević i Života Vranić.

  Akademik Pavle Savić uspeo je da ugovori da se ozračeni istraživači odvedu u pariski Institut „Kiri“, jer u beogradskim bolnicama nisu mogli da dobiju adekvatno lečenje.

  Mesec dana kasnije petoro pacijenata, izuzev Blagojevića, dobilo je tada eksperimentalnu terapiju transplantacije koštane srži. Maksić će ući i u anale medicine kao prvi čovek kome je presađena koštana srž.

  Svi sem Vranića su uspeli da se oporave od posledica zračenja.Tokom naknadne istrage, profesor Savić je istraživače optužio za nemar u obavljanju rizičnog posla i neadekvatnu zaštitu eksperimentalnog reaktora.

  O nesreći se u javnosti nije mnogo govorilo i mnoge informacije držane su pod velom tajne. Istraživački program, o kojem se spekulisalo da je bio pokušaj Jugoslavije da razvije sopstveno nuklearno naoružanje, obustavljen je ubrzo posle nesreće.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>