×

  Televizija -- Data și ora publicării: 27.08.2021 14:33:12

  FILM-OSMA-ZAPOVJED / Snimljen film "Osma zapovjed" po uzoru na azijske klasike  ZAGREB (MEDIA EXPRES) / 25. avgust 2021. / U Hrvatskoj je završeno snimanje prvog filma koji inspiraciju nalazi u scenariju mešavini komedije i trilera, baš kao što je to čest slučaj kod Korejaca. Autor scenarija i producent filma je Velimir Grgić, novinar i autor nekoliko knjiga o korejskoj kulturi, a reditelj je Dario Lonjak, prenosi Večernji list.

  – Scenario za kratki film "Osma zapovijed" napisan je 2015. godine, kada sam od HAVC-a dobio podršku za razvijanje serijala "Deset zapovijedi", deset epizoda TV serijala kao savremene posvete Kieślowskom i njegovom "Dekalogu", ali u modernom stilu serije "Black Mirror". Raspisao sam svih deset epizoda, ali kako u Hrvatskoj nije postojala televizija koja bi takvu seriju snimila, scenariji su ostali u folderu sve do 2020. godine, kada je HRT objavio takmičenje za kratke filmove. Reditelj Dario Lonjak, sa kojim sarađujem već godinama, setio se da bismo mogli prijaviti osmu epizodu, osmu zapovest, kao kratak film, s obzirom na to da je svaka napisana epizoda trajala 20 do 30 minuta. HRT-u se scenario svideo, kao i HAVC-u i dobili smo priliku da ispričamo jedinstvenu priču o lažima, medijima i ljudskom ludilu – priča nam Grgić.

  "Osma zapovijed" je moderni satirični psihološki triler sa primesama horora, priča o mladiću Stanku koji otima poznatu TV voditeljku vremenske prognoze, uveren da je njena "laž" – netačna i neprecizna vremenska prognoza – kriva za smrt njegove majke. Kada voditeljku otme i zatvori u podrum svoje kuće, na površinu krenu da izlaze potisnute traume koje su formirale i definisale jednu neobičnu porodicu, izgubljenu u svetu istina i laži.

  Grgić kaže kako uzori nisu samo u korejskoj filmografiji, iako su film zamislili kao vizuelnu posvetu estetici modernog azijskog filma.

  – Eksterijeri su snimani u Jastrebarskom, nešto u šumi, nešto u gradu, a enterijeri u jednoj fascinantnoj kući na Pantovčaku. Imali smo šest dana snimanja, pet udarnih. Radilo se i do 14 sati dnevno, a posebno naporna su bila poslednja dva dana noćnog snimanja. Glavni glumci su tu odradili lavovski posao, uz velike vrućine, iznenadno zahlađenje, kišu, a zatim i neugodan, nimalo mirisan i vlažni podrum, mislim da su apsolutno briljirali i da se deo tog prostora itekako prelio u izvedbe – kaže Grgić koji je za glavnu ulogu Stanka, otmičara koji se nađe sam sa zavezanom ženom, angažovao srpskog glumca Mladena Sovilja.

  – Znali smo po "Klanu" i "Južnom vetru", vrhunskim serijama u kojima je Mladen briljirao, da je dostojan zadatka, ali bili smo šokirani koliko se dao ovom filmu, fizički i mentalno, a učestvovao je i u razvijanju ideja, pa čak i organizaciji nekih scena.

  Stankovog brata Ranka, policajca sa svojim emotivnim problemima i traumama, glumi glumac Mijo Jurišić, koji je doslovno "ušao" u film na samom kraju, ali je uronio majstorski. Otetu ženu Irenu, voditeljku vremenske prognoze koja se nađe u fantazmagoriji čitave apsurdne priče, glumila je Lucija Šerbedžija, koja se činila savršenim izborom na papiru, a pred kamerom je dala i više nego što je iko očekivao. Lomili smo je, bacali, zapalili, utapali, smrzavali, strpali u gepek... I sve je junački odradila! Nije lako glumiti žrtvu, a ne skliznuti u patetiku filmskog zapomaganja. Ona je taj traženi balans savršeno pogodila – kaže Grgić.

  Film "Osma zapovijed" je u montaži, a onda bi trebao krenuti na festivale kako ga gledaoci sledeće godine mogli videti i u programu HTV-a.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>