×


  Radio -- Data și ora publicării: 18.04.2020 00:44:10

  RADIO-DIGITALIZACIJA / Digitalni radio donosi veći broj programa  Zagreb (MEDIA EXPRES) / 12. april 2020. / Početkom ove godine Hrvatska je ušla u treću godinu eksperimentalnog emitovanja digitalnog radija u tehnologiji DAB+, čija potpuna primena znači pravu malu revoluciju radija, drugog najstarijeg medija u istoriji čovečanstva, koji se u ovoj zemlji emituje u svima poznatoj FM mreži.

  I pomalo je u krizi, rekli bi mnogi, tako da bi digitalizacija radija mogla doneti njegovu renesansu, piše regionalni portal SEEbiz.

  - Digitalni radio otvara mesto za veći broj programa, s obzirom na to da je FM spektar u većim gradovima popunjen i nema dostupnih novih frekvencija – kažu za Globus u javnom preduzeću Odašiljači i veze (OIV), koje je s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne delatnosti (HAKOM) i Agencijom za elektroničke medije (AEM) nosilac projekta digitalizacije radija u Hrvatskoj.

  Digitalizacija radija, objašnjavaju u OIV-u, znači da novi mediji mogu dopreti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost time što su dostupni na širem području nego na klasičnoj FM platformi.

  Efikasnije emitovanje uz manji trošak energije, kvalitetniji zvuk, daleko veću ponudu programa, izostanak bilo kakvih šumova, mogućnost prikaza slika i grafika na radioprijemniku DAB+ signala, to su, prema opštoj oceni, samo neke od prednosti digitalnog u odnosu na FM ili analogni radio. Tu je i mogućnost slušanja emisija na zahtev, pristupa mlađoj publici koja praktično sve manje uopšte poznaje radio kao medij, te razbijanja monopola vlasnika različitih koncesija.

  - Na modernim DAB+ radijskim prijemnicima moguće je preko zemaljskog odašiljanja primati i tekstualne i video podatke vezane uz glasovni sadržaj, kao što su naslovnice albuma, komentari, na primer uz sportske prijenose, podatke o pesmi i izvođaču ili elektronski programski vodič - ističu u OIV-u.

  U Hrvatskoj trenutno, prema podacima AEM-a, 136 kompanija ima koncesiju za emitovanje FM radijskog programa, ali tom broju treba dodati podatak da Hrvatska radio-televizija sama ima 11 koncesija.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)