×


  Nevladine organizacije -- Data și ora publicării: 24.11.2019 18:58:38

  SOKOJ-NAKNADE / SOKOJ smanjuje naknade za male radio i TV emitere  Beograd (MEDIA EXPRES) / 23. novembar 2019. / Privredna komora Srbije (PKS) i Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) potpisali su sporazum koji predviđa dodatni popust na minimalne tarife koje lokalne radio i TV stanice plaćaju tom udruženju za emitovanje muzičkih dela.

  Kako je saopštila PKS, procenjuje se da će, zahvaljujući ovoj olakšici, mali emiteri uštedeti više miliona dinar godišnje.

  - SOKOJ je izašao u susret predlogu Odbora za radiodifuziju pri Udruženju kreativne industrije PKS i Udruženja radio stanica RAB i uveo dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu. Ustanovljena je detaljnija skala naplate, srazmerna broju stanovnika gde se emituje radio i TV program, tako da će lokalne stanice u malim mestima plaćati znatno manje iznose, rekao je Mirko Prlja, sekretar Udruženja kreativne industrije Privredne komore Srbije.

  Prema stalnom parametru za utvrđivanje visine minimalne naknade, za emitere u Vojvodini popust iznosi 10 odsto, za region Centralne i Zapadne Srbije 20, a za Istočnu i Južnu Srbiju – 30 procenata.

  SOKOJ i PKS dogovorili su i dodatne popuste na minimalnu naknadu, u zavisnosti od broja stanovnika u sedištu korisnika. Lokalne radio i TV stanice koje emituju program u mestu sa najviše 10.000 stanovnika imaće dodatni popust od 20 odsto na propisane minimalne naknade, u većim mestima, između 10 i 30 hiljada žitelja – 15 odsto, dok će u opštinama do 100 hiljada stanovnika, popust iznositi pet odsto.

  Svakoj radio ili televizijskoj stanici koja ima osnov za primenu minimalne naknade odobriće se popust od 50 odsto, pod uslovom da ima zaključen ugovor sa SOKOJEM, umanjenu naknadu isplati u roku i dostavi popise emitovanih muzičkih dela – muzičke košuljice, u predviđenim rokovima i formi, preko portala SOKOJA.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)