×


  Zakonodavstvo -- Data și ora publicării: 09.09.2018 12:59:31

  SRB-MEDIJI-PROJEKTI-PDV / Medijski projekti oslobođeni PDV-a  Beograd (MEDIA EXPRES) / 9. septembar 2018. / Projekti u oblasti javnog informisanja odobreni na republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa oslobođeni su plaćanja PDV-a, stav je Ministarstva finansija koji je obavezujuć za postupanje Poreske uprave na celoj teritoriji Srbije.

  Kako prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), mišljenje koje je potpisao ministar finansija Siniša Mali objavljeno je na sajtu Ministarstva i praktično je odgovor na pitanje medija - da li postoji obaveza izdavanja faktura za isplatu sredstava za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kao i mogućnost oslobađanja od plaćanja PDV-a na tu transakciju?

  NUNS i druga novinarska i medijska udruženja su od početka procesa sufinansiranja medijskih sadržaja, koji je uređen Zakonom o javnom informisanju, zahtevala da se ukine neopravdano oporezivanje medijskih projekata od javnog interesa. Posle tri i po godine konačno je rešen jedan od problema u toj oblasti.

  Oslobađanje medijskih projekata od PDV-a traženo je i u dijalogu sa premijerkom Anom Brnabić i kasnije na sastancima Koordinacione grupe Vlade Srbije za saradnju sa medijima i Tima za dijalog, sastavljenog od predstavnika devet novinarskih i medijskih udruženja.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)