×


  Nevladine organizacije -- Data și ora publicării: 05.07.2018 00:07:53

  HND-PREDSEDNIK-ZOVKO / Hrvoje Zovko novi predsednik HND-a  Zagreb (MEDIA EXPRES) / 4. jul 2018. / Novi predsednik HND-a je Hrvoje Zovko, odlučila je Skupština Hrvatskog novinarskog društva na vanrednom izbornom zasedanju u Novinarskom domu. On je u tajnom glasanju dobio 47 glasova, kandidatkinja Branka Starčević 13, a kandidat Anton Filić 10 glasova.

  Na 60. vanrednoj Skupštini bilo je prisutno 75 delegata.

  - Finansijska i kadrovska stabilizacija HND-a biće mi glavni zadatak u narednom periodu - istakao je Zovko predstavljajući svoj program.

  On je naglasio da je došlo vreme da HND prestane da se bavi samim sobom, te da planira da intenzivira rad na privlačenju novinara mlađe generacije. Takođe, najavio je da će podržati dalju afirmaciju neprofitnih medija koji su se, kako je istaka, pokazali kao ozbiljan i važan deo medijske scene u Hrvatskoj.

  Osim toga, Zovko je rekao da će se kao novinar i urednik HRT-a zalagati za bolju i transparentniju javnu radio-televiziju, kao i da će voditi proaktivnu politiku prema odgovarajućim ministarstvima i agencijama, odnosno da će što pre tražiti sastanak sa resornom ministarkom Ninom Obuljen Koržinek na temu stanja u medijima i medijskog zakonodavstva.

  Hrvoje Zovko radi kao novinar od 1995. godine, a na HRT-je od 1998. Tokom 20 godina rada na javnoj radio-televiziji bio je, između ostalog, dopisnik HRT-a iz Srbije, reporter iz Avganistana, urednik deska i redakcije unutrašnje politike, a trenutno je izvršni urednik programa HRT4.

  Član je HND-a od 1997. godine, predsjednik Zbora istraživačkih novinara i član Izvršnog i Središnjeg odbora HND-a.

  Zovko je izabran za novog predsednika HND-a na vanrednoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva sazvanoj nakon što je bivši predsednik Saša Leković početkom maja podneo ostavku.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)