×


  Oglašavanje -- Data și ora publicării: 10.05.2018 20:07:12

  DIGITALNI MARKETING-ISTRAŽIVANJE / Vrednost tržišta digitalnog marketinga u Srbiji u 2017. godini 29,4 miliona evra  Beograd (MEDIA EXPRES) / 10. maj 2018. / Vrednost tržišta digitalnog marketinga u Srbiji u 2017. godini iznosila je 29,4 miliona evra, dok je udeo online oglašavanja u marketinškim aktivnostima između 15 i 20%. Ovo su neki od ključnih podataka iz istraživanja IAB AdEx 2017, koje je predstavljeno na konferenciji Digital Day u Beogradu.

  Rast tržišta digitalnog marketinga iznosio je čak 25,2%, a prema mišljenju stručnjaka trebalo bi da se nastavi kako bi se približilo evropskom proseku.

  Zanimljiv je podatak da se od 2010. godine do danas beleži kontinuiran rast tržišta oglašavanja u zemljama regiona, znatno viši nego u drugim državama Evrope. Ovo je svakako razumljivo s obzirom na to da su u pitanju već razvijena tržišta koja su ranije dostigla i usvojila određene standarde.

  Rade Tričković iz kompanije Httpool istakao je da su nove statistike svakako ohrabrujuće i bolje od onih iz 2016. godine, ali da je Srbija ipak još uvek daleko od razvijenih zemalja Zapadne Evrope.

  - Display kao širok pojam online oglašavanja porastao je za 26%, zabeleživši vrednost od 21,2 miliona evra. Kategorija “paid for search” vredela je 4,21 milion evra, što je bio rast od 22%, dok je sektor “classified and directories” zabeležio vrednost od 3,14 miliona evra i 19% rasta. Ukoliko pogledamo na Local display deo, evidentan je rast u 2017. godini od 6,1% (vrednost 9,7 miliona evra) - kaže Tričković, uz napomenu da su na ovu brojku u velikoj meri uticale političke kampanje ali i standardizacija na mobile oglašavanju koja je povećala potrošnju, ali i rast native oglašavanja.

  Prema istraživanju IAB AdEx 2017, potrošnja na mobile oglašavanja iznosila je 12,99 miliona evra, online video je vredeo 3,53 miliona evra, a takozvana “social media” kategorija stigla je do 5,6 miliona evra. Ističe se da su sve kategorije imale zadovoljavajući rast.

  Rade Tričković je zaključio da su glavne informacije istraživanja za prošlu godinu - ukupna vrednost digitalnog marketinga, snažan rast mobile oglašavanja, i činjenica da Local display sa udelom od 32,7% i dalje drži veliki deo investicija u digitalnom marketingu.

  Kompletno AdEx istraživanje za 2017. godinu biće uskoro dostupno na zvaničnom sajtu IAB Serbia.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)