×


  Profil -- Data și ora publicării: 05.04.2018 10:51:16

  NOVINE - NETFLIX / Netflix otkupio "Novine"  Zagreb, Hrvatska (MEDIA EXPRES ADRIA) / 05. 04. 2018. / Kako je objavila Hrvatska radiotelevizija 3. travnja 2018. godie, prava na prikazvanje dramske serije "Novine" otkupila je jedna od najvećih američkih SvoD platformi Netflix, čime će postati dostupna u približno 190 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.

  Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije "Novine", čiju je prvu sezonu HRT prikazala 2016., a druga se sezona upravo snima, kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici HRT–a glavni ravnatelj Kazimir Bačić, ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz produkcijske tvrtke Drugi plan, te redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić.

  "Novine" je domaća dramska serija u 12 epizoda u kojoj pratimo novinarsku redakciju riječkoga dnevnog lista tijekom nagle promjene vlasništva i unutarnjih previranja neposredno izazvanih teškom prometnom nesrećom. Unatoč šokantnom preuzimanju vlasništva politički i društveno utjecajnog tajkuna te izmjenjivanju uredničke politike, novinari redakcije nastavljaju istraživati i slagati kockice širega tranzicijskog mozaika. "Novine" su prva televizijska serija laureata Cannesa Dalibora Matanića rađena prema scenariju Ivice Đikića, čiju produkciju potpisuje produkcijska kuća Drugi plan za HRT na čelu s Nebojšom Tarabom i Miodragom Silom. U glavnim ulogama gledat ćemo Branku Katić, Trpimira Jurkića, Aleksandra Cvjetkovića, Olgu Pakalović, Zijada Gračića i mnoge druge.

  Redatelj ove kriminalističke i političke drame jedan je od najuspješnijih hrvatskih redatelja i laureat Cannesa Dalibor Matanić, a seriju je napisao Ivica Đikić.

  Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan istaknuo je kako o uspjehu dramske serije ‘Novine’ i interesu za nju možda ponajbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije koja se tek snima.

  Scenarist Ivica Đikić najavio je da će naglasak druge sezone biti na političkoj borbi te će se više baviti predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj borbi za vlast. Na programu HRT-a druga sezona ‘Novina’ trebala bi se naći ujesen 2018.

  Netflix je pokrenut 1997. godine u Kaliforniji, SAD, sa sjedištem u Los Gatosu. Osim usluge Video-na-zahtjev (SvoD), nudi i mogućnost primanja DVD i Blu-ray diskova poštom u SAD-u. Netflix krajem 2014. godine ima preko 50 milijuna pretplatnika u više od 40 zemalja svijeta. Osim distribucije sadržaja, producira neke od najuspješnijih serija današnjice poput "Kuće od karata", "Narančasta je nova crna", "Stranger Things" i Marvelovih uspješnica.

  (LB) (MEDIA EXPRES ADRIA)