×


  Uvodnik -- Data și ora publicării: 08.05.2014 10:10:12

  Slučaj Golubović: prava Agencije  //by Lada Božić Eržić//

  Radiodifuzna republička agencija, RRA, srpsko regulatorno tijelo pokrenulo je postupke protiv četiri srpske televizije zbog prikazivanja neprimjerenog i štetnog sadržaja, odnosno protiv televizija koje su u svojim emisijama Amidži šou i Teška reč Televizije Pink, emisija Bulevar Televizije B92, emisija Eksploziv Televizije Prva i emisija Goli život na Televiziji Hepi ugostile Kristijana Golubovića. Postupku su prethodile prijave novinarskih udruženja UNS i NUNS koje se temelje na pretpostavci da je pružanjem medijskog prostora Goluboviću povrijeđen opći interes i prekršen članak 19 Zakona o radiodifuziji u kojem se navodi je jedna od dužnosti Agencije osigurati da programi koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika ne budu dostupni putem radija ili televizije, izuzev kada je vremenom emitiranja ili tehničkim postupkom osigurano da maloljetnici, po pravilu, nisu u prilici da ih vide ili slušaju, te isti članak Zakona koji zabranjuje prikazivanje programa koji teško ugrožavaju fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika. Nakon hitnog saziva Sjednice RRA, Savjet je odlučio pokrenuti postupak protiv emitera, te također neformalno zatražio zabranu budućeg ugošćivanja osoba s kriminalnim dosjeom na nacionalnim televizijama, s čim su se emiteri složili, piše 24sata. Kristijan Golubović osuđeni je kriminalac i mafijaš, a trenutno iščekuje pravomoćnu presudu na 14 godina zatvora zbog dilanja narkotika. U medijski se prostor probio dokumentarnim filmom Vidimo se u čitulji Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića koji se bavi temom porasta kriminala u Srbiji tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a čija je posebnost da su protagonisti sami kriminalci koji prikazuju dobre i loše strane srpskog kriminalnog podzemlja.

  Srpska se javnost nakon najave izricanja kazni četrima televizijama od strane RRA podijelila na one koji prozivaju RRA zbog prava na slobodu medija ali i optužuju Agenciju za nereagiranje u ''puno težim'' slučajevima i na one koji u Golubovićevom pojavljivanju na televiziji vide posvemašnju dekadenciju srpske kulture, spektakl koji zamjenjuje sadržaj medija te estradizaciju politike i kulturnog života u Srbiji.

  Pitanje pojavljivanja Kristijana Golubovića na javnoj televiziji tako je postalo pitanja prava Agencije da utječe na programski sadržaj, koji ona zdravorazumski nema, i podobnosti prikazivanog sadržaja, pogotovo u odnosu na maloljetne osobe. Iako je Golubović govorio o svom kriminalnom životu, u emisijama je bila i riječ o njegovoj umjetnosti, koliko god upitna se nekima činila, te njegovi komentari na političku situaciju u Srbiji. Dužnost je Agencije spriječiti i kazniti govore mržnje te naložiti emiterima da sadržaj programa prilagode prikazivanju maloljetnim osobama sukladno Zakonu, ali Agencija ne smije diktirati programski sadržaj ili zabranu istoga, cenzurirati sadržaj i emitere ili određivati tko ili što se smatra nepodobnim. O slučaju su se oglasili sociolozi koji tvrde da se tim emisijama prikazuje situacija u društvu i propadanje moralnih vrijednosti, no u nadležnosti Agencije sigurno ne spada određivanje moralnih standarda, kao ni pravo na slobodu medija ili čak slobodu izbora. Ako Srbija namjerava parakticirati demokratske vrijednosti i stil života, mediji moraju imati pravo na prikazivanje sadržaja ukoliko isti ne krši Zakon o radiodifuziji.