×


  Televizija -- Data și ora publicării: 22.09.2022 16:29:50

  FILM-PRAZNINE / Održana premijera filma “Praznine”  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 20. septembar 2022. / Film Praznine koji govori o ubijenoj deci redateljke Anele Križnac iz Travnika, premijerno je prikazan u Vitezu. Jedina je poruka filma kako kaže autorka, potpuni besmisao rata i bilo bi dobro da ga pogleda što više ljudi. Film je podržan od Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i Fondacije za kinematografiju Federacije BiH.

  Film "Praznine" nastao je u produkciji Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile. Ovo je film koji ima za cilj opomenu današnjim i budućim generacijama u BiH.

  Filmski materijal prikupljan je isključivo kroz razgovore s prvim svedocima – roditeljima i braćom ili sestrama ubijene dece. Redateljski koncept filma jest svedočenje iz prve ruke. Film svesno izbjegava dokumentarne snimke ili fotografije trenutka kada su deca ubijena, no suprotno tome svedočenja roditelja razaraju nutrinu gledalaca, ali ga i oplemenjuju i pročišćuju.

  Uz poetske momente filmskog jezika ovaj dokumentarac, pomno prateći filmski ritam, publici daje trenutke za potreban predah. Takve kadrove snimio je Jakov Sušac. Vrlo važan element filma jest autorska muzika, koju potpisuje Nikola Matošević, a koja iz svoje vizure precizno prati filmsku emociju, ni jednog trenutka ne survavši ga u patetiku, piše Dnevnik.ba

  Filmsku ekipu čine Anela Križanac koja potpisuje scenario i režiju, Jakov Sušac kao snimatelj i montažer, Nikola Matošević autor muzike, i Alojz Čakarić i Ivan Križanac kao snimatelji tona. Autor plakata je Dejan Pranjković.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>