×


  Televizija -- Data și ora publicării: 21.09.2022 11:05:09

  FILM-BALADA / Film ‘Balada’ Aide Begić ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za Oskara  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 19. septembar 2022. / Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film Balada rediteljke Aide Begić, javlja Anadolija.

  Udruženje filmskih radnika BiH, kao sertifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, orgaanizovala je izbor, a komisija, u sastavu reditelj Alen Drljević, scenaristkinja Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristkinja Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentkinja Amira Kudumović, reditelj Faruk Lončarević i scenaristkinja Asja Krsmanović, glasanjem je odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu, prenosi Aljazeera.

  Film Balada je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Filmskom festivalu u Takmičarskom programu, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.

  Film Balada je priča o Merjem-Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci devojčice Mile (8), koja se posle deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susedstvu.

  Uloge u filmu Balada ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović. Autorsku ekipu filma pored scenaristice i rediteljke Aide Begić, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
IBC2022 advertising for the live event in Amsterdam
>